Administracions

Prova pilot a la llotja de Palamós amb envasos nous

Els models que s’estan testant són una caixa lleugera fabricada amb polipropilè cel·lular, material totalment reciclable, i una cubeta en què la gamba es conserva amb una combinació de gasos

La Confraria de Pescadors de Palamós ha iniciat el període de proves d’uns envasos nous destinats als productes pesquers desembarcats a la llotja de la vila i amb l’objectiu de poder garantir les qualitats de frescor així com l’origen d’aquestes espècies, identificades mitjançant aquest envàs exclusiu.

El primer és una caixa més lleugera, fabricada amb polipropilè cel·lular –totalment reciclable–, que té diferents mides segons els quilos que ha de contenir, es pot mullar i pot guardar gel, i es pot apilar amb facilitat. Aquesta caixa podria fer tot el recorregut, entre el pescador que l’ha omplert a la barca, el peixater que la vendrà i el consumidor final que compra el producte, i d’aquesta manera el peix no haurà sortit en cap moment d’aquest recipient.

La iniciativa de crear aquest envàs està inclosa en el pla estratègic Palamós Peix, que impulsen l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix de Palamós i en totes les seves dimensions.

Proves amb la gamba

En paral·lel a aquest projecte també s’ha iniciat un treball mitjançant el qual es permetrà allargar el període de conservació del producte pesquer fresc que arriba a la llotja palamosina i en aquest cas mitjançant un envasat que utilitza la tècnica de l’atmosfera protectora o modificada. Les proves s’han iniciat amb la gamba, un producte que ja té un procés de certificació. L’objectiu és que, un cop es pugui garantir el sistema de conservació, el mètode es pugui aplicar en altres espècies desembarcades a Palamós.

Enviar el peix fresc

La intenció és poder enviar peix o marisc fresc de Palamós a qualsevol punt i que es pugui garantir la qualitat del producte i la seva vida útil en un període màxim d’unes 72 hores, arribant fresc al consumidor sense haver d’utilitzar els sistemes actuals de congelació o afegint additius que poden alterar aquesta traçabilitat.

Un cop arriba la gamba a la llotja, el personal tècnic de la confraria i de l’IRTA l’envasen amb aquesta tècnica, que extreu l’aire que l’envolta, introduint al mateix temps una combinació de gasos que també hi ha a l’atmosfera, però en aquest cas amb una altra concentració, que permeten conservar el producte envasat i allargar la seva vida útil. A la vegada, una altra part de la gamba és envasada amb els mètodes tradicionals, utilitzant gel i guardant el producte en les caixes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia