Administracions

MERCÈ BOSCH

ALCALDESSA DE MAÇANET DE CABRENYS

“Vam veure més trànsit en algun camí”

L’estat d’alarma va fer que a Maçanet es reactivessin antic camins de contraban

El poble segueix apostant per un turisme de natura

El poble de la ‘Guia del silenci’
Amb una població d’uns 700 habitants i una ubicació al marge de les grans concentracions, Maçanet de Cabrenys aposta per promocionar un turisme de natura i tranquil·litat. Un dels elements originals d’aquesta promoció és la difusió d’una Guia del silenci, que situa 25 paratges del municipi per descobrir la quietud de l’entorn.

La situació geogràfica de Maçanet de Cabrenys i el fet que sigui un municipi fronterer va generar moviments de vehicles inhabituals en algunes vies i camins del terme.

L’estat d’alarma va provocar més trànsit a les pistes del municipi?
Va ser un dels aspectes negatius. El fet que la frontera estigués tancada a la Jonquera va fer que es veiessin molts més vehicles dels habituals en algunes pistes, antics camins de contraban que hi ha al municipi i que permetien passar la frontera. Més trànsit, cotxes que passaven de pressa, perill d’accidents i també era un problema per als ramaders d’aquí. Vam haver de parlar amb la Guàrdia Civil.
A què corresponia aquest trànsit?
Hi ha va haver controls, es van immobilitzar algun cotxe i es va relacionar amb el trafic de droga. No sé si eren traficants o consumidors, però hi eren. La pista que va a Ceret és en mal estat, però potser era l’única que quedava oberta en aquell moment per passar la frontera.
També vau haver de vigilar les segones residències pel confinament.
Va ser, sobretot, els primers caps de setmana, quan es demanava a la gent de no moure-se. Vam haver de controlar-ho perquè es va generar alguna tensió quan els veïns veien gent a les segones residències. De fet, es va comprovar que, en la majoria dels casos, era gent que ja era aquí i va fer el confinament sense moure-se’n. El que no volíem era que la gent pugés i baixés i que hi hagués moviment.
Com s’ha gestionat la crisi sanitària al poble?
No vam tenir cap problemàtica diferent de la d’altres llocs. La llar d’infants es va tancar immediatament i es va posar en servei una xarxa de voluntaris i treballadors de l’Ajuntament per fer un seguiment de la gent gran. Tenim uns 150 veïns de més de 70 anys. Es va establir una comunicació amb aquestes persones, fent porta a porta i trucant-los, atenent-les si calia per fer compres o qualsevol necessitat.
Torna a arrencar l’activitat turística al poble?
Tenim segones residencia i observem algunes persones que s’hi instal·len per fer teletreball. Ara poden fer-ho, perquè des de final de l’any passat tenim fibra òptica. És una cosa que demanàvem i que, ara, es demostra que ens pot ajudar a lluitar contra el despoblament. Pel que fa al turisme, es veuen més autocaravanes i els professionals també ens diuen que hi ha reserves d’estades més llargues, gent del país.
Com enfoqueu aquesta temporada d’estiu?
Hem fet cartellatge al poble amb el lema “Volem que a Maçanet et sentis segur”, recordant les regles de distanciament, higiene, etc. Es posarà a establiments, espais i llocs públics i a algunes zones de riu on la gent es banya. Seguim potenciant un tipus de turisme de natura i el benestar dels visitants. Hem anul·lat els actes de la festa major, però recuperem rutes guiades –amb aforament limitat– i, aquest dissabte, ja tenim una nova ruta de l’exili.
La piscina reobre amb limitacions?
Hem reobert aquest dimecres, amb una setmana de retard en relació als altres anys, perquè ha calgut adaptar-se a les normatives. Tenim molt d’espai exterior i no preveiem aglomeracions en aquest sentit. Sí que controlarem l’aforament, però serà sobretot dins la piscina. Fora no hi hauria d’haver problema, i apel·lem a la responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona