Administracions

Proposen concedir a Narcís Monturiol la medalla d’or de Figueres a títol pòstum

Ho planteja ara l’exalcalde Joan Armangué per respectar i compensar la renúncia al títol de fill predilecte

Només Salvador Dalí té aquesta distinció

L’economista i exalcalde de Figueres Joan Armangué ha proposat recentment concedir la medalla d’or de la ciutat de Figueres a Narcís Monturiol i distingir-lo adequadament gairebé 160 anys més tard que ell renunciés al títol de fill predilecte de la ciutat. L’agost del 2019, el regidor de Junts per Figueres Josep Maria Bernils va impulsar la iniciativa de restituir-li el títol de fill predilecte, una decisió que la comissió del Nomenclàtor no es va fer seva. Bernils, abans de portar la proposta de restitució, va posar-se en contacte amb familiars de Narcís Monturiol que van expressar-li que no ho veien gaire clar, argumentant que calia respectar la decisió de Monturiol de renunciar-hi. Ja en el si de la comissió del Nomenclàtor de la ciutat, es va prendre la decisió de buscar una nova fórmula, una presa de posició que no es va arribar a expressar ni debatre a causa de la situació sanitària del país.

Recentment, Joan Armangué, en un article publicat a la revista Encesa Literària, va argumentar la possibilitat de reconèixer Monturiol amb motiu del bicentenari del seu naixement a través d’una via que permet el reglament d’honors i distincions de la ciutat de Figueres. Bernils va manifestar ahir que, a títol personal, veia encertada la fórmula expressada per Joan Armangué i que la defensaria. Fonts autoritzades de l’actual govern municipal de la ciutat que en un primer moment van rebutjar la restitució agafant-se a l’argument que la ciutat no havia de contradir la voluntat de l’inventor van assegurar que no s’havia analitzat aquesta nova possibilitat, sense voler manifestar si veien possible assumir-la també com a pròpia.

LA DATA

1861
Fill predilecte.
Figueres li ha respectat sempre la decisió d’haver-hi renunciat ja l’any 1863.

LA XIFRA

160
anys.
L’Ajuntament de Figueres li ha fet diversos reconeixements en aquests anys però no ha canviat la seva voluntat.

Renúncia per la prohibició d’una col·lecta

Narcís Monturiol va renunciar al títol de fill predilecte de la ciutat el 18 de febrer del 1863 perquè l’Ajuntament no havia autoritzat una subscripció popular a favor de l’Ictíneo. L’inventor, doncs, va tenir el títol poc menys de vint mesos. Figueres va dedicar-li un carrer l’any 1891, que es deia Sant Guillem anteriorment i on ell va viure. El 1918 la ciutat, aprofitant la reforma de la Rambla, va erigir-li un monument, obra de l’escultor Enric Casanovas, un dels màxims representants del noucentisme, i el 1979 es va estrenar l’institut de formació professional que ara es diu Narcís Monturiol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona