Administracions

Municipis gironins obren refugis per l’onada de calor

Vilobí d’Onyar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Banyoles o Palafrugell habiliten espais accessibles per oferir confort tèrmic a la població, especialment a les persones més vulnerables

L’alerta del Servei Meteorològic de Catalunya per temperatures extremes ha fet que diversos ajuntaments de les comarques gironines hagin habilitat espais reparats com a zones per trobar-hi confort tèrmic, el que es coneix com a refugis climàtics. Aquest servei s’ofereix de manera específica a Vilobí d’Onyar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Banyoles –gratuïtat avui a la zona de banys– o Palafrugell.

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible en un horari establert que durant els episodis de calor extrema proporciona confort tèrmic a la població –especialment a les persones vulnerables–, així com descans i seguretat. Fins ara s’havien habilitat a les grans ciutats, però les altes temperatures ha portat pobles de menys de 5.000 habitants a optar per crear-ne.

A Sarrià de Ter s’han preparat com a refugis climàtics tres centres cívics: al Pla de l’Horta, a la Rasa i el Coro, a més de la biblioteca municipal. Aquest darrer equipament també l’ofereixen els ajuntaments de Sant Julià de Ramis i Palafrugell.

Espai a punt de lectura

A Vilobí d’Onyar, l’alcaldessa, Cristina Mundet, explica que ha estat una proposta de l’àrea de Benestar Social per poder oferir un servei davant de les onades de calor molt pensat per oferir refugi a les persones més vulnerables: “Altres municipis tenen l’opció d’obrir piscines, però nosaltres aquesta opció no la tenim, si bé n’hi ha una a Salitja de privada.”

Zones de confort

Mundet explica que s’ha fet un decret específic per habilitar la sala d’actes de Can Roscada, que quedarà oberta, de les onze del matí a les set de la tarda, durant aquests episodis de calor destacables. L’alcaldessa remarca que no només s’ha pensat en el confort climàtic, sinó que s’han habilitat taules, espais de lectura i multimèdia per fer-hi més confortable l’estada. L’Ajuntament ja ha comunicat, per les diferents vies oficials, els moments d’obertura d’aquest espai.

“Amb aquesta iniciativa –destaca Cristina Mundet– el que volem és adaptar-nos i donar alternatives a les seves ciutadanes i ciutadans per poder suportar de la millor manera possible les conseqüències del canvi climàtic. Des de l’Ajuntament hem d’estar preparats, no només per aquesta onada de calor, sinó per les futures que poden venir.”

LA FRASE

Altres municipis tenen la possibilitat d’obrir piscines; nosaltres aquesta opció no la tenim
Cristina Mundet
alcaldessa de vilobí d’onyar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona