Administracions

El Moianès farà el procés participatiu el 22 de març

Els deu alcaldes del Moianès es van reunir ahir amb la vicepresidenta del govern per perfilar la consulta

Ortega assegura que es farà malgrat la sentència del Tribunal Constitucional

Satisfacció i alegria és el que es respirava ahir durant la reunió que els deu alcaldes del Moianès van fer amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. El motiu era clar: es va confirmar el 22 de març com a data per celebrar el procés participatiu que servirà per quantificar quants habitants volen que el Moianès esdevingui la 42a comarca catalana. Sembla, doncs, que la batalla que tenen engegada des de fa anys per aconseguir-ho arribarà a la seva fi d'aquí a pocs mesos.

La consulta es podrà fer malgrat la sentència que va dictar dimecres el Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Ortega va mostrar-se ferma i va assegurar que “mai cap norma ni cap sentència pot posar límits que les persones s'expressin lliurement”. El president del Consorci del Moianès i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va afegir-hi: “Si el Constitucional diu o no diu ens és igual. Quan falten cinc setmanes per donar veu a la ciutadania, els alcaldes només ens plantegem treballar molt per convèncer els nostres ciutadans de votar sí.” A partir del 6 de març engegaran la campanya informativa. La voluntat és que s'hi impliqui la ciutadania, i per això es preveuen debats a cada municipi per tractar els pros i els contres de ser del Moianès.

Durant la reunió, també es va fer l'entrega de les paperetes i les urnes que s'utilitzaran i que s'han proporcionat des del Departament de Governació. Les urnes, de cartró, són el mateix model que les que es van utilitzar per a la consulta del 9-N. “Tenen un significat especial”, va assenyalar la vicepresidenta, que va insistir que “les urnes no ens han de fer por perquè són el fonament del sistema polític i democràtic. Fer democràcia no és escoltar només cada quatre anys”.

Pel que fa a altres detalls que es van desgranar, se sap que hi podran participar els majors de 16 anys i que hi haurà una mesa per cada mil vots amb un punt de participació a cada municipi. I, tal com avançava El Punt Avui divendres passat, la pregunta que s'haurà de respondre serà “Vol que els municipis de (els deu pobles ordenats alfabèticament) formin part de la nova comarca del Moianès?”, i es podrà respondre sí, no i altres. Cada municipi farà una lectura independent dels resultats, i, en cas que en un poble el resultat sigui negatiu, se l'exclourà i el procés continuarà. Tot i això, l'última paraula la tindran els plens de cada ajuntament. La llei s'entrarà al Parlament abans de les eleccions municipals amb procediment d'urgència i mitjançant la lectura única.

El Moianès està format per Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja. Pertanyen a Osona, el Vallès Oriental i el Bages.

LA FRASE

Mai cap norma ni cap sentència no pot posar límits que les persones s'expressin lliurement
Joana Ortega
Vicepresidenta del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona