Administracions

La Paeria congelarà impostos i taxes el 2016, per quart any consecutiu

L'Ajuntament confirma la mesura, tot i que encara ha d'elaborar la proposta de les ordenances

El govern té oberts 2.203 expedients per bonificar tributs

L'Ajuntament de Lleida tornarà a congelar els impostos i les taxes municipals l'any vinent. Serà el quart exercici consecutiu en què la Paeria manté els tributs locals i, per tant, tindrà uns ingressos similars als dels darrers anys pel que fa a l'aportació dels lleidatans.

La primera tinent d'alcalde i regidora de Gestió dels Recursos Municipals, Montse Mínguez, va confirmar la mesura a aquest diari tot apuntant que aquesta voluntat política respon als criteris dels darrers anys. És a dir, que en temps de crisi es modera la pressió fiscal sense perdre recursos per mantenir els serveis municipals. Igualment, la tinent d'alcalde va explicar que moltes famílies tenen problemes econòmics i que la Paeria intenta ajudar i articula mesures per facilitar els pagaments o aplicar bonificacions.

El govern comença ara a elaborar l'expedient d'ordenances fiscals per al 2016 amb l'objectiu de debatre-les a l'octubre, i es farà especial atenció a les bonificacions fiscals.

El debat entre els diferents grups polítics ja es preveu dur, donat que ja des de la campanya electoral i en els primers mesos de mandat ja s'ha criticat l'excessiu cost del rebut de l'IBI o de l'impost de circulació. En aquest sentit, el pacte entre el PSC i Ciutadans ja va comportar al juliol demanar al govern estatal la reducció del 18% dels valors cadastrals, però sense efectes en l'IBI. L'objectiu del govern municipal és mantenir la recaptació i, un any més, pujarà el coeficient per contrarestar la baixada dels valors cadastrals. Altres grups també pensen que cal mantenir els ingressos per l'IBI.

Les ordenances del 2015, any electoral, ja incloïen novetats, com ara la gratuïtat del servei d'autobús i de teleassistència per als majors de 65 anys o les 50 hores de zona blava per als conductors sense multes, al marge d'altres bonificacions vigents.

La Paeria té ara 2.203 expedients oberts de bonificacions fiscals per un valor de 414.282,71 euros. Es tracta de 938 bonificacions a l'IBI per 332.024 euros per famílies nombroses, obres de rehabilitació integral, habitatges protegits o posats en lloguer amb la mediació municipal. Altres 1.104 expedients permeten retallar el rebut de l'impost de circulació, que a la Paeria li suposa restar 70.720 euros de la recaptació. Els beneficiaris són els propietaris de vehicles històrics o els elèctrics i híbrids.

Finalment, la Paeria ha tramitat 261 bonificacions més enguany de la taxa de recollida i tractament de residus, per un import global d'11.536 euros. En aquest cas, les bonificacions estan sobretot estipulades per famílies amb rendes baixes.

LA XIFRA

35
per cent de reducció dels valors cadastrals
entre enguany i el 2016, però sense efectes en l'IBI.
414.282
euros per bonificacions
que s'estalvien uns 2.200 lleidatans que es poden acollir a aquestes rebaixes.
63,7
milions d'euros de recaptació
per IBI, circulació i brossa, els tres principals ingressos per tributs locals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia