Administracions

El rebut de l'IBI s'apujarà a un 62% de llars de Mataró

Això suposarà un augment d'entre 20 i 40 euros anuals depenent de les característiques de cada habitatge

La resta de taxes i impostos es congelaran i l'únic que pujarà serà el de cementiris

El rebut de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) tornarà a afectar la majoria de llars de Mataró l'any que ve. Això vol dir que un 62% de les llars de la capital del Maresme, que actualment paguen entre 200 i 400 euros, hauran de sumar-hi entre 20 i 40 euros anuals. Aquest és un dels canvis més substancials que el govern en minoria de Mataró (PSC i CiU) va explicar ahir en la presentació de la proposta d'ordenances fiscals i taxes pel proper any. Però els equilibris que ha de fer Mataró amb l'IBI vénen de lluny. I és que el 2005 una revisió cadastral a l'alça va obligar el consistori a congelar l'impost per evitar apujar els rebuts, però la llei d'hisendes locals va obligar l'Ajuntament a posar-se al dia el 2012 i els rebuts es van disparar. El 2013 una nova revisió de cadastre ajustava els immobles al seu valor real i permetia frenar la puja dels rebuts durant tres anys, aplicant bonificacions previstes a la llei. Passat aquest temps, ara l'Ajuntament torna a introduir canvis perquè els rebuts no es tornin a disparar. La proposta és que el tipus impositiu passi el 2016 de l'1,23% al 0,53%.

Aquest canvi afectarà sobretot el sòl residencial, mentre que comerços i indústries es preveu que vegin reduït el seu rebut o, almenys, que no els pugi tant. Amb tot, la recaptació de l'Ajuntament augmentarà un 3,75%, tot i que aquesta dispersió de les quotes en funció dels usos del sòl fa que alguns rebuts puguin pujar al voltant d'un 10%. Per compensar aquest greuge respecte a comerços i empreses, el consistori aplicarà un augment lineal del rebut de l'IAE del 3,75% que afecta només aquelles empreses que facturin per sobre del milió d'euros anuals.

La resta, congelades

La resta de taxes i impostos es congelaran i l'únic que pujarà serà el de cementiris, que està establert per contracte, i que puja un 2,1%. Per tal de mitigar els efectes de l'increment de l'IBI, la proposta d'Ordenances Fiscals inclou un augment del 30% en la partida destinada a bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals, en funció de les seves rendes, i s'estudiarà fraccionar els pagaments domiciliats en quatre quotes, en comptes de les tres actuals. Segons va explicar el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), l'Ajuntament ha deixat d'ingressar durant el 2015 més de 3,8 milions d'euros per tots els supòsits d'exempcions, bonificacions i subvencions dels diferents impostos i taxes. Ara, aquesta proposta de taxes, ordenances i impostos per l'any que ve es traslladarà als grups de l'oposició, per mirar d'aconseguir algun suport polític, i no serà fins a un proper ple abans d'acabar l'any en que es sotmetran a aprovació.

LA XIFRA

0,53%
de tipus impositiu
d'IBI és el que tindrà Mataró a partir de l'any que ve, mentre que ara tenia l'1,23%.

Condicionen el pressupost

Tal com va comentar el regidor de Serveis Centrals, l'aprovació de les modificacions de les ordenances fiscals “serà determinant per la confecció del pressupost municipal per l'any que ve”. Tot i no entrar en detall pel que fa al seu contingut, Jerez sí que en va voler destacar dues potes: generar ocupació i destinar recursos econòmics a despesa social. “A Mataró tenim un atur estructural que s'ha de combatre”, va manifestar el regidor socialista, que va recordar que la taxa de desocupats a la capital del Maresme encara voreja el 20%. Pel que fa als ingressos del consistori que preveuen les futures ordenances, Jerez també va assenyalar que fins que no quedi ben definida aquesta partida tampoc es podrà elaborar el nou pressupost. En aquest sentit, el regidor va considerar la presentació de les ordenances com “el començament de tot un cicle” que desembocarà amb els comptes municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona