Administracions

El pressupost creix un 2,5% a Girona i la inversió, un 6,3%

La regidora d'Hisenda diu que són comptes conseqüents amb el pla de govern

Han iniciat converses amb l'oposició per poder-los aprovar

Planas torna a demanar “responsabilitat” a l'oposició

El govern de Girona ja té a punt la seva proposta de pressupost per al 2016 i, des d'ahir mateix, ha començat la roda de contacte amb els grups de l'oposició a fi de trobar-hi suports. A grans trets, els comptes de la corporació creixeran un 2,5% el pròxim exercici i se situaran en 107.142.532,95 euros. Pel que fa a la inversió, serà de 6,7 milions d'euros, un 6,35% més que la d'aquest any.

La regidora d'Hisenda de Girona, Maria Àngels Planas, va dir ahir que eren uns comptes conseqüents amb l'acció de govern i les 300 mesures incloses en el pla de govern, i els seus eixos prioritaris per al mandat. En aquest sentit, diu que els comptes –els primers del nou mandat– representen “la consolidació de la despesa social, el foment de l'ocupació i l'activitat econòmica, la promoció de la ciutat com a capital cultural, esportiva i educativa, i el foment de la qualitat del medi ambient i la sostenibilitat”. Recorda que són uns comptes que vénen d'un cinquè any sense increment d'impostos i taxes –segons les ordenances fiscals aprovades recentment– i un increment de les bonificacions a les famílies i entitats. En la valoració que va fer, la regidora va dir que s'ha aconseguit millorar la gestió dels recursos municipals, des del punt de vista de l'eficàcia i l'economia. És un procés que, assegura, continuarà en anys vinents.

A la recerca de suports

El govern de CiU està en minoria a Girona i, per tant, necessitarà trobar tres vots afirmatius als comptes per aprovar-los, o dependre de l'abstenció de diversos regidors per garantir una majoria de vots favorables. Amb aquest objectiu, Planas va iniciar ahir mateix la roda de contactes amb els grups de l'oposició per arribar a acords. Els va reclamar, però, tal com ha fet els últims anys, “responsabilitat”, ja que no aprovar els comptes municipals voldria dir, segons explica, aturar tota la inversió i no poder fer efectiva cap subvenció.

Tot i que els contactes s'inicien amb la proposta genèrica de pressupost elaborada, Planas va dir que escoltaran amb atenció les propostes de l'oposició, i que inclouran el que calgui si hi estan d'acord. La regidora preveu que les negociacions amb els grups durin uns quants dies. Si es compleixen les seves previsions, el ple serà el 21 de desembre.

LES XIFRES

107,14
milions
d'euros serà el total del pressupost del 2016 de l'Ajuntament. El 2015 era 2,57 milions més petit.
6,7
milions
d'euros és l'import previst de les inversions per a l'any que ve. Aquest any pujava a 6.300.000 euros.
1,2
milions
d'euros tornarà a ser l'assignació per als barris a través dels pressupostos participats.
Cultura i turisme

Enfortir més l'activitat i la creació cultural

El govern de Girona referma en el nou pressupost l'aposta per la cultura i el turisme, assegura Planas. En aquest sentit, la regidora opina que els resultats obtinguts en aquests àmbits avalen els esforços i recursos que s'hi han dedicat i els considera els grans motors de l'activitat econòmica de Girona. Els esforços aniran destinats a tots els sectors culturals i també a l'emprenedoria cultural. En aquest sentit, s'incrementa la partida del Kreas de 50.000 a 100.000 euros. A més, es posaran en funcionament nous equipaments culturals, com ara la nova biblioteca Ernest Lluch i el nou centre de custòdia de documents, que ha de garantir la preservació del patrimoni gironí.

Salaris

La paga de Nadal del 2012 i noves promocions

Aquest 2016 es canvia la tendència a la baixa del capítol 1 dels comptes municipals, que inclou el pagament de salaris al personal. La regidora d'Hisenda va dir que creixerà el cost i ho va atribuir en bona part a l'autorització de l'Estat a fer efectiva la paga de Nadal del 2012 als treballadors, que en el seu moment no se li va permetre liquidar. Aquest pagament pujarà al voltant d'un milió d'euros. També es farà un increment de l'1% del salari als treballadors municipals, en compliment de les instruccions rebudes del govern de l'Estat. Després de cinc anys es reactiven les promocions internes, segons un pacte amb els sindicats. Serà un procés que durarà quatre anys.

Serveis a les Persones i despesa corrent

Es manté l'import dels ajuts, tot i que es fan reajustaments

En el pressupost es manté l'import total de les partides relacionades amb l'àrea d'atenció a les persones. Segons Planas, s'hi han fet reajustaments per adaptar-lo al moment actual. Es mantenen les ajudes a les famílies per a l'habitatge i en la lluita per la igualtat d'oportunitats. Es crea una partida nova de voluntariat de 80.000 euros. Es garanteixen totes les beques de menjador i els complements d'aliments per als escolars en temps de vacances i es preveu una partida de 110.000 euros per a ajuts al lloguer a les famílies, i una de 120.000 euros per a ajudes a les famílies que estan en un pis social de l'Ajuntament però que no poden satisfer el rebut. Pel que fa a la despesa corrent, creixerà en el pròxim pressupost un 1,21%. La regidora considera que és un augment “molt petit en comparació al que podria haver estat”. Ho argumenta dient que, alhora que algunes partides creixeran i se n'afegiran de noves, s'ha aconseguit un estalvi significatiu en altres. Va explicar, per exemple, que s'ha unificat la compra de mobiliari, amb el que es reduirà el cost total. En el contracte per als ascensors s'ha aconseguit una rebaixa del 50% del preu.

Inversions

La biblioteca Ernest Lluch, el centre d'art i assignacions per barri

La regidora d'Hisenda va admetre que, tot i l'increment d'inversió, el govern és de l'opinió que la inversió és “baixa” per a una ciutat com Girona: “Hi ha moltes despeses i cal incrementar la inversió, però per ara no podem perquè no ens podem endeutar més del que hem amortitzat.” S'inclouen en el capítol d'inversions per al 2016 accions com la nova la biblioteca Ernest Lluc, actualment situada al centre cívic Pla de Palau i que es traslladarà a la Casa de Cultura. Aquesta inversió té un cost aproximat de 400.000 euros. Es tornen a destinar 1,2 milions als pressupostos participats per als barris (la mateixa quantitat que el 2015), i uns 500.000 euros per a la Casa Pastors, futura seu del museu d'art modern i contemporani, i per continuar pagant el fons Santos-Torroella. A més, s'impulsa la construcció d'una nau per emmagatzemar-hi patrimoni artístic de la ciutat. Planas va dir que encara queda una part de la inversió per definir, ja que s'estan ultimant els costos de diversos projectes per incloure'ls, o no, en aquest pressupost. A més de les partides detallades, sí que estan concretades les inversions per al pla de sanejament, el pla d'asfaltatges, les millores a les escoles, el pla d'enllumenat, les millores en equipaments esportius i en instal·lacions municipals, el mobiliari urbà, el pla de reposició d'arbrat i la inversió en sistemes informàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona