Administracions

Revisaran les més de 7.000 multes del semàfor de Llofriu

El dispositiu automàtic es va instal·lar a final de juliol i la mitjana de sancions diàries supera la quarantena de vehicles

El govern local vol analitzar tots els casos, però no descarta retirar-les

El semàfor automàtic de la C-66 a Llofriu, que canvia a vermell cada cop que detecta el pas d'un vehicle a més de 50 quilòmetres per hora i enregistra amb quatre càmeres les imatges dels conductors infractors, ha servit per posar més de 7.000 denúncies des que l'Ajuntament de Palafrugell el va instal·lar, a finals del juliol passat.

La mitjana, en qüestió de cinc mesos i mig de funcionament, és d'una quarantena de sancions diàries que en diversos casos acumula un únic conductor. El dispositiu ha fet encendre les ires de molts conductors sancionats, i la suma de queixes i al·legacions ha mogut el consistori a anunciar la intenció de revisar totes les multes cursades des de l'estiu. L'alcalde, Juli Fernández, avançava que la setmana vinent decidiran com s'ho fan. “Les revisarem, si cal, una per una”, sostenia. Però conscient que es tracta d'una feina feixuga, i que pot desencadenar una segona onada de recursos, admetia que “el més senzill potser serà anul·lar-les totes”, pendent de les consultes amb els serveis jurídics municipals.

Objectiu acomplert

L'alcalde lamentava que s'hagi generat “alarma” i la sensació que hi havia
afany recaptatori, però defensava alhora que el volum de conductors denunciats s'ha reduït de manera ostensible en els mesos de novembre i desembre, un cop ja havien començat a arribar les notificacions de les multes als propietaris dels vehicles denunciats. “La gent s'ha conscienciat”, argumentava Fernández, en un punt on sovint es produeixen topades per la dificultat d'incorporar-se a la carretera per l'excessiva velocitat d'alguns vehicles en una travessia urbana –es va arribar a detectar un vehicle circulant a 130 quilòmetres per hora–. L'aparell, d'entrada, es mantindrà en servei, però n'ajustaran el funcionament.

Amb tot, l'alcalde reconeix que hi ha hagut disfuncions. En alguns casos el servei de recaptació de la Diputació (Xaloc) ha notificat quatre sancions de cop a infractors, i com que saltar-se un semàfor en vermell implica la retirada de quatre punts, això ha originat el tràmit de retirada de diversos permisos de conduir. És una situació semblant a la provocada pel radar de l'autovia C-31 a Castell d'Aro, el 2012, en un tram limitat a 80 quilòmetres per hora que va fer retirar el carnet a molts conductors que acumulaven sancions consecutives a poc més de 100 per hora. En aquell cas, es va reforçar la senyalització del límit.

LES XIFRES

7.000
multes
s'han cursat a través de les càmeres del semàfor de Llofriu des de l'estiu. La mitjana és de 42 al dia.
4
punts
perd un conductor per passar un semàfor en vermell. La suma de sancions ha fet retirar alguns permisos

LA FRASE

Revisarem, si cal, les sancions una per una, encara que el més senzill potser serà anul·lar-les totes
Juli Fernández
ALCALDE DE PALAFRUGELL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia