Administracions

Junts per Banyoles acusa el govern local de posar en perill el bé comunal

El principal partit de l'oposició considera que la desafectació d'una part de la vora de l'estany estableix un precedent i pot tenir “conseqüències funestes”

La recent conversió d'11.000 metres quadrats de la vora de l'estany de Banyoles de bé comunal a bé patrimonial ha estat una decisió de l'equip de govern municipal, de CiU, que pot tenir “conseqüències funestes”. Aquest és el parer del principal partit de l'oposició municipal, Junts per Banyoles (JxB - ERC), que ahir va oferir una roda de premsa per alertar d'aquest risc i recalcar com n'és d'important per a la ciutat la conservació d'una singularitat històrica com és el bé comunal (una figura jurídica molt poc freqüent) de l'estany i la seva vora. “És un bé escàs i identitari de Banyoles”, va dir la portaveu de JxB, Roser Masgrau, que va comparèixer en companyia dels regidors David Juan i Xavier Bosch. “El que ha de fer el consistori és preservar aquest dret, protegir-lo, consolidar-lo, delimitar-lo en cas d'imprecisions, defensar-lo, però mai retallar-lo, mai disminuir-lo”, va remarcar. Pels republicans, s'estableix un precedent perillós. “Què passarà si l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, reivindica els drets sobre l'aigua de l'estany i no respecta el bé comunal dels banyolins?”, van posar d'exemple. A més –hi afegeixen–, no veuen cap justificació en la desafectació.

La modificació, que abasta una àrea de l'àmbit del Club Natació Banyoles i que s'ha compensat amb la incorporació al bé comunal d'uns altres terrenys de la vora del llac, ja ha estat aprovada per l'Ajuntament, amb els vots a favor de l'equip de govern (9 regidors) i amb els vots en contra dels tres grups de l'oposició (8 regidors, en total). El fet que una operació d'aquesta transcendència hagi prosperat amb un marge tan petit entre el sí i el no pot ser un argument perquè la comissió d'Urbanisme, que ha de donar el seu vistiplau al canvi, ho faci rectificar, consideren a JxB. En el seu moment, aquest grup havia presentat al·legacions, que es van desestimar.

LA FRASE

El que ha de fer el consistori és preservar, defensar aquest dret, mai retallar-lo
Roser Masgrau
PORTAVEU DE JUNTS PER BANYOLES

Sí al diàleg, no a la presentació d'un contenciós

Junts per Banyoles ha estudiat la possibilitat de presentar un contenciós administratiu contra la desafectació, però ho han descartat, almenys a curt termini. Una raó de pes ha estat el cost econòmic que implicaria, però també hi ha influït el convenciment –va assenyalar David Juan– que és una qüestió que no hauria d'anar a parar als jutjats, sinó que s'ha de debatre en l'àmbit polític en el marc del ple municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona