Administracions

El ple de Torroella aprova la moció contra els correbous

CiU i un regidor d'UPM hi van votar en contra, però els vots a favor d'ERC, la CUP i L'EST, i les abstencions van fer que prosperés la moció del PACMA

L'alcalde alerta que afecta altres festes

La moció que el Partit Animalista (PACMA) va entrar a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí –mitjançant una veïna del municipi–, en què es demanava que la població fos declarada “lliure de correbous”, va rebre els suports necessaris perquè s'aprovés en el ple d'ahir, que es va celebrar a Can Quintana. El ple va ser multitudinari i hi van ser presents un gran nombre de membres de la Penya San Marcos, organitzadora del correbou –tots uniformats amb samarretes verdes– i una petita representació del Partit Animalista, que va llegir la moció. El debat va servir per posar en relleu la divisió entre els membres dels grups municipals sobre aquest sensible i polèmic tema. La moció va tirar endavant amb 8 vots favorables, 5 en contra i 4 abstencions.

De fet, el mateix equip de govern va votar ja dividit: CiU (4), que té l'alcaldia, va mostrar frontalment el seu rebuig a la moció alertant que la seva redacció obria la veda i posava al punt de mira altres festes amb animals, mentre el seu soci, ERC-Junts (4), que va expressar un rotund vot afirmatiu, sostenia que les tradicions eren convencionalismes que s'havien d'adaptar als temps. Pel que fa referència a l'oposició: el portaveu d'UMP (3) hi va votar en contra, demanant que s'obrís el debat a tota la ciutadania, mentre que els seus dos companys de grup es van decantar per l'abstenció. La CUP (2) i L'EST (2), per la seva part, van estar d'acord amb la reivindicació del PACMA, mentre que la Coet (2) es va abstenir i va demanar un debat. I pel camí, amb algun moment tens, però gestionat amb autoritat per l'alcalde i president del ple, va quedar la petició que van fer UPM i la Coet de deixar-la sobre la taula, per obrir tot seguit un procés participatiu, i la sentida intervenció del regidor de CiU Joan Ramon Aladid, que va afirmar que no es maltractaven les vaquetes i que el PACMA havia presentat una moció “demagògica per enfrontar tot un poble”

Els arguments que es van exposar parlen per ells mateixos. Jordi Cordon (CiU) va criticar des del respecte al PACMA per haver obert al municipi una polèmica que obeeix a uns “legítims” interessos de partit que tenen el seu “focus a les Terres de l'Ebre”. Josep Maria Rufí (ERC-Junts) va recordar que els republicans van presentar, el 1991, una moció, que es va aprovar amb els vots de CiU, ERC i LEI, en contra dels correbous. Rufí va voler deixar clar que no es tracta d'anar en contra de ningú, sinó que era “un pas endavant amb els signes del temps”. Per la seva part, Jordi Colomí (UPM) va sentenciar que la seva aprovació podria comportar “passar del tot a res”. Sílvia Comas (L'EST) va estar d'acord que caldria valorar altres activitats amb animals. Gregori Sarquella (Coet) es va mantenir en la idea d'ampliar el debat democràtic. Finalment, Robert Huertas, de la CUP, va admetre que el tema era delicat i va alertar que se centrava en el correbou, quan calia que el debat fos molt més ampli. Amb tot, va valorar la moció com un pas endavant.

LA FRASE

L'aprovació d'aquesta moció ens obligarà a obrir un debat amb totes les festes amb animals
Jordi Cordon
alcalde de torroella de montgrí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona