Administracions

La Generalitat fa corregir un pla estrella de Parlon

La comissió d'Urbanisme obliga a fer canvis de diversa envergadura en 31 dels 41 projectes de ‘La pinta verda'

Nou front obert entre la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i el PSC colomenc

L'ambiciós pla dissenyat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per endreçar els espais verds de la ciutat, batejat com La pinta verda, és ara el protagonista d'un aspre enfrontament entre el PSC de Núria Parlon (amb majoria absoluta al consistori) i la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina. La pinta verda abraça originàriament 41 parcel·les del municipi i preveu desafectar unes 200 propietats, un pas que havia de permetre al consistori estalviar uns 50 milions d'euros en concepte d'expropiacions.

La Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina, però, ha fet públic que la Generalitat “ha desestimat el pla” i alhora obliga l'Ajuntament a introduir canvis, de més o menys envergadura, en 31 de les 41 peces afectades. L'entitat, integrada per diversos col·lectius, ha posat el crit al cel quan ha sabut que el document del govern català és del novembre i que ni tan sols els partits de l'oposició n'estaven al corrent. Per aquest motiu, acusa els socialistes, un cop més, de “no ser transparents i no creure's la participació ciutadana”.

En un acte celebrat aquesta setmana a la ciutat, la plataforma ha repassat els projectes modificats, amb correccions que impedeixen desafectar algunes de les propietats que el govern volia incorporar en el nou paquet. Mentre que, per la plataforma, el document de la Generalitat no fa sinó confirmar que La pinta verda “és un nyap que només persegueix l'objectiu de desqualificar com a espais lliures 41 peces per facilitar la construcció d'habitatge”, el regidor d'Urbanisme, el socialista Jordi Mas, considera que aquest episodi constitueix un nou exemple de la “desesperació d'un cert sector polític per desprestigiar el govern de Santa Coloma”.

Malgrat que Jordi Mas no ho diu, hi ha dos partits amb una forta presència
a la plataforma: Som Gramenet i ICV-EUiA (aquest darrer, company de govern del PSC quan es va aprovar La pinta verda).

L'edil socialista emmarca el document de la Generalitat en un procediment que qualifica d'“habitual” quan es fa una modificació del pla general metropolità. “Només són ajustos, petits errors tècnics, que ara corregirem”, assenyala. Com a canvi substancial, segons Mas, només hi ha una vintena d'habitatges, sobre un total de 200, que la Generalitat no veu clar que es desafectin.

El ple aprovarà el text refós

En l'ordre del dia del ple del 30 de maig consta l'aprovació d'un nou text que ja haurà introduït tots els canvis aportats pel govern català. Ho anuncia el regidor d'Urbanisme, Jordi Mas, que defensa que la participació ciutadana que va acompanyar la redacció del pla “va ser exemplar”. En funció d'això, el PSC desatendrà la petició de la Plataforma en Defensa de la Serra de Marina, que reclama un nou procés participatiu.

Aquesta entitat insta el govern del PSC a iniciar una nova via de diàleg i lamenta que els socialistes es pengin les medalles de la participació “quan van tombar 214
de les 231 al·legacions que
es van presentar a La pinta verda”. Segons la plataforma, aquest pla “no està justificat de cap de les maneres”, atès que –asseguren– “ni tan sols parla d'habitatge públic”. “Fins i tot té elements que són surrealistes, com ara la qualificació com a zona verda de la rampa d'un pàrquing”, subratllen.

El regidor d'Urbanisme, però, fa una defensa a ultrança del pla, que considera “pioner i exemplar, atès que ja és un model a seguir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona