Administracions

política municipal

Temps per visualitzar els canvis

El govern d'esquerres de Badalona havia generat moltes esperances entre un sector de la ciutadania

Moltes accions promeses no són encara palpables, però l'executiu manté que no trigaran a cristal·litzar

L'oposició parla de paràlisi municipal i de pèrdua de temps
Badalona ja no es projecta fora per temes vinculats
a la inseguretat

El maig del 2015, Badalona venia d'un govern del PP amb un discurs que, en alguns indrets, havia provocat fractura social. Les eleccions municipals no només permetien a la ciutat virar de nou cap a l'esquerra (tot i la victòria dels populars), sinó que Badalona presumia de tenir un dels ajuntaments anomenats del canvi. Guanyem Badalona en Comú, capaç d'ajuntar la CUP i Podem, assaltava la institució i, juntament amb ERC i ICV-EUiA, prometia “retornar el poder al poble”. Des del primer dia, quan els ciutadans van ocupar el balcó que habitualment correspon al nou alcalde o alcaldessa, es van generar grans expectatives en diversos sectors de la ciutat. El mateix govern s'avenia a prometre canvis de gran magnitud i, fins i tot, a situar-los en un calendari ben proper.

Un any després, la participació ciutadana ha fet un salt qualitatiu i l'aposta pels serveis socials és una evidència, però també és cert que bona part dels compromisos no són a hores d'ara visibles per a la ciutadania. No s'ha pogut crear un nou parc d'habitatge social, no s'ha remunicipalitzat cap servei públic, la reestructuració de la Guàrdia Urbana és encara una incògnita... I, analitzant els documents presentats pel mateix govern, se'n poden trobar una pila d'exemples més.

“Potser hi ha hagut un error de càlcul en el temps, perquè no érem conscients de les dificultats que comporten els processos administratius i perquè no renunciem a fer bé les coses”, indica l'alcaldessa, Dolors Sabater. Admet que “hi ha molta feina interna que es veu poc”, però defensa que “s'està treballant de valent per desencallar demandes i necessitats històriques”.

En els pròxims mesos, s'aprovarà un pressupost d'inversions de 49 milions d'euros que anirà posant fil a l'agulla a diversos projectes. Només cal saber
de la mà de quin o quins grups municipals. I comencen a prendre forma projectes heretats dels anteriors governs, com el canal del port i –s'espera que en breu– el lateral de l'autopista C-31.

Segons les forces de l'oposició, el govern ha tingut temps de sobres per demostrar de què és capaç i, en canvi, no ho ha fet, coincideixen. L'exalcalde del PP Xavier García Albiol parla d'“un any perdut, de paràlisi absoluta, amb més inseguretat, més brutícia i menys projecció exterior”. Pel PSC, que fa servir terminologia acadèmica, el govern “no progressa adequadament i haurà de fer moltes activitats de reforç durant l'estiu”. Els socialistes són del parer que la gestió “és preocupant” i que hi ha “un desencantament ciutadà” que se'ls posa de manifest “diàriament”, subratlla Àlex Pastor.

El ritme en el dia a dia, la falta d'agilitat en la presa de decisions, és el gran retret que les forces de l'oposició fan a l'executiu d'esquerres. “La lentitud en la presa de decisions és la pitjor de les velles polítiques”, diu el convergent Ferran Falcó, que considera que
la inexperiència de la majoria dels regidors “s'hauria pogut convertir en una oportunitat, però no ho han sabut fer”. Des de Ciutadans, Juan Miguel López detecta un govern “incapaç de resoldre els problemes concrets i d'agilitzar l'administració”. “Van perduts i no veig que trobin el camí”, assenyala.

Aquesta possible sensació de paràlisi municipal és rebutjada de totes les maneres possibles pels mandataris actuals. Creuen que el temps els acabarà donant la raó i que aquells que ara poden tenir una certa sensació de decepció veuran els fruits esperats. “No és que ho estiguin
fent molt malament, sinó que ens van esperonar tant que hem caigut en un cert desencant”, afirmava aquesta mateixa setmana un treballador municipal.

Al marge de l'acció diària, hi ha un element que salta a la vista. Badalona s'ha deixat de projectar més enllà de les seves fronteres per elements relacionats amb la inseguretat i
el trencament de la pau social. “Per fi es parla en positiu de nosaltres”, celebra Sabater.

DOLORS SABATER (GUANYEM BDN EN COMÚ) Es va estrenar l'any passat en política
EL CONSISTORI

Units per fer fora García Albiol

La nit electoral, amb els resultats a la mà i sense una sola taula de negociació constituïda, ja se sabia per on aniria la cosa. Només calia observar els candidats del PP, amb l'alcalde en funcions Xavier García Albiol al capdavant, reunits en un hotel de la ciutat. La cara que feien era un poema. Havien guanyat les eleccions, havien obtingut més vots respecte al 2011, però perdent un regidor, i tenien claríssim que el seu destí era l'oposició. Les forces d'esquerra, amb la sorprenent irrupció de Guanyem Badalona en Comú, sumaven els catorze regidors necessaris per enderrocar els populars. I aquest era el compromís del PSC (fins aquella nit, segona força de l'Ajuntament), ICV-EUiA, ERC i Guanyem Badalona en Comú. Si estava a
les seves mans, Albiol no repetiria d'alcalde.

Calia veure, però, quina seria la composició del nou govern. Després de molts dies de negociació, de reunions amunt i avall, només tres dels quatre integrants de la partida negociadora van tancar
un pacte. El PSC en va quedar fora després d'oferir-se en el darrer sospir a entrar en el nou executiu i que la resta de forces el convidessin a mantenir-se a l'altre bàndol.

La poca sintonia que va marcar el final de les negociacions no va impedir, però, que els socialistes votessin a favor de la investidura de Dolors Sabater com a alcaldessa, un suport que la candidata de Guanyem Badalona en Comú també va trobar en el regidor de CDC Ferran Falcó. Badalona té, així doncs, un govern en minoria integrat per deu regidors, amb un
PSC que té la clau a la sala
de plens.

les claus

Els serveis socials

El govern de Badalona ha incrementat en un 40% el pressupost de serveis socials respecte a l'any passat. La partida destinada a l'atenció a la infància, per exemple, augmenta un 276%.

A contracor

En el capítol urbanístic, l'executiu d'esquerres ha donat continuïtat a projectes que s'ha trobat embastats. El cas més significatiu és el de la remodelació del barri del Gorg, que inclou el canal del port. També es permetrà l'obertura de tres Mercadona, quan la majoria portaven en el programa consignes contra aquestes operacions.

Sindicats crítics

Per primer cop
en molts anys, tots
els sindicats de l'Ajuntament han escenificat una imatge unitària en protesta contra les polítiques del govern en matèria de personal. A hores d'ara s'està negociant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia