Administracions

Municipal

Badalona no té permís per posar càmeres a Can Solei

Sol·licita diners a l'AMB per instal·lar videovigilància al parc de Can Solei i Ca l'Arnús, però no disposa d'autorització de l'òrgan pertinent

Si no l'obté, optarà per una altra via per reduir-hi el vandalisme

El govern municipal de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) havia anunciat la voluntat d'instal·lar un sistema de videovigilància al parc de Can Solei i Ca l'Arnús, l'espai verd de més grans dimensions de la ciutat. La voluntat de l'executiu és instal·lar càmeres per contribuir a reduir els actes vandàlics que s'hi registren, especialment durant els caps de setmana i les nits.

La intenció és tan ferma que el consistori ja ha començat a demanar pressupostos a empreses del sector, i l'executiu local ha contactat amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per sol·licitar una subvenció per sufragar-ne la iniciativa, pressupostada en uns 100.000 euros. És precisament L'AMB la que té cura del manteniment d'aquest parc.

El problema és que potser s'ha començat la casa per la teulada atès que l'Ajuntament encara no sap si disposarà d'autorització per instal·lar-hi el sistema de videovigilància.

A Catalunya, la instal·lació de càmeres de seguretat a qualsevol indret de la via pública ha de rebre, primer, el vistiplau de la comissió de videovigilància, un òrgan liderat pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i representants d'altres institucions. Les sol·licituds que rep aquest òrgan han d'anar acompanyades dels informes pertinents que justifiquen la conveniència de col·locar-hi les càmeres, i la comissió acorda si s'hi instal·len. En cas afirmatiu, n'estipulen les condicions.

En el cas de Can Solei i Ca l'Arnús, el govern de Badalona ni tan sols ha comunicat encara a la comissió de videovigilància la voluntat de dotar aquest parc d'aquest sistema de vigilància. Això no obstant, el ple de dimarts ja preveu reservar una partida econòmica per executar-ne el projecte.

El tinent d'alcalde de l'àrea de Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), explica que la voluntat del govern municipal “és reduir el vandalisme a Can Solei i Ca l'Arnús”. En cas que la instal·lació de càmeres s'hagi d'acabar descartant per una limitació legal, hi afegeix Lladó, “es buscaria una alternativa que ara mateix no sabem per quin sistema passaria però que poden ser des d'alarmes que detectin les entrades quan el parc està tancat fins a reforçar la seguretat a la zona”. El vandalisme de què és objecte aquest pulmó verd de Badalona afecta especialment les antigues finques de la família Arnús, que són propietat municipal i estan en estat de desús. També es fa malbé el mobiliari urbà. L'edil de Badalona Habitable recorda que la partida que s'aprovarà al ple de demà passat també inclou millores estructurals al parc, no només la instal·lació de càmeres.

LA FRASE

La qüestió és reduir el vandalisme al parc. Si no és amb càmeres, buscarem qualsevol altre sistema
Oriol Lladó
tinent d'alcalde de badalona habitable

Topar amb el no de la comissió

Badalona sap de sobres el que representa topar amb el fre de la comissió de videovigilància. En els dos mandats anteriors i amb governs de diferent color polític aquest òrgan va desautoritzar les càmeres de seguretat a tres punts més de la ciutat: la zona d'oci de Can Ribó, l'entorn del Màgic BDN i la plaça Antonio Machado, a la Salut Alta. En tots tres casos, els governs municipals de torn van optar per instal·lar-hi càmeres de trànsit, a fi de perseguir un efecte dissuasiu.

En totes les instal·lacions, les càmeres han d'estar connectades a una sala de les dependències centrals de la Guàrdia Urbana, des d'on es fa el seguiment permanent de les imatges captades. El problema és que sovint s'oblida invertir en el manteniment del sistema i, en més d'una ocasió, s'ha donat la situació en què la policia local no rebia gairebé cap imatge perquè el sistema estava espatllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia