Administracions

Santa Cristina bonifica l'IBI al museu de la màgia de Xevi

El consistori aplica la normativa estatal que permet exempcions a activitats d'interès cultural, però només d'un 70% del tribut

L'il·lusionista hi podrà accedir, a més d'altres col·leccionistes del municipi

El govern de Santa Cristina (ERC, Guanyarem i els Independents adscrits al PSC) va aprovar ahir una nova bonificació relativa a l'impost sobre béns immobles (IBI) que beneficiarà els museus radicats al municipi. D'entrada, l'exempció serà d'un 70% de l'import del tribut, per sota del màxim legal del 90% previst per la normativa estatal, que inicialment volien aplicar però que Guanyarem –i també el grup d'Independents– van demanar revisar a la baixa. El motiu, va justificar la regidora de Guanyarem Sònia Pujol, és reduir el greuge comparatiu respecte, per exemple, a les famílies nombroses, que només poden accedir a reduccions del 50%.

Inicialment, la bonificació beneficiarà només la Casa Màgica, promoguda el 2002 per l'il·lusionista cristinenc Xevi. El regidor d'Hisenda, el republicà Josep Xifra, va argumentar que és “una manera de regular els ajuts concedits al museu en els darrers anys, però també de generalitzar-ho”, ja que tenen constància d'alguns col·leccionistes privats del municipi que a partir d'ara podrien animar-se a crear noves activitats museístiques o exhibicions.

Entre els grups de l'oposició, Emprenedors va donar suport a la mesura, igual que CiU, que va defensar que podria haver assolit el 90%. El nou regidor de Junts, Màrius Aliu, i Sebastián Mateo (PP), en canvi, hi van votar en contra perquè troben insuficient el 70% proposat.

L'il·lusionista agraïa el gest pel fet que “qualsevol museu, tret del del Barça, és deficitari”. Xevi ja fa 15 anys que manté l'activitat oberta al públic, i en diverses ocasions ha demanat a les administracions suport públic per sostenir-la, pel cost operatiu i davant ofertes rebudes per traslladar-la a altres indrets.

LES XIFRES

2.000
euros
anuals, aproximadament, tributa d'IBI la finca del Museu de la Màgia. L'exempció serà d'un 70% de la quota.
10.000
referències
engloba aproximadament el fons de la col·lecció de Xevi, centrada en la màgia i els autòmats.

Als cinemes de Palamós, sense èxit

El govern de Palamós va desestimar fa un parell d'anys la petició que Francesc Xarnach, amo de les sales de cinema Arinco i Kyton, també havia cursat per demanar una bonificació del 95% de l'IBI. L'empresari argumentava que les projeccions cinematogràfiques són susceptibles de ser declarades “d'especial interès o utilitat municipal”, perquè el text de l'ordenança municipal preveu l'exempció si hi concorren “circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment del treball”, però els tècnics de Serveis Econòmics li van respondre que el descompte es va preveure “únicament” com a incentiu perquè propietaris d'habitatges buits els destinessin a usos de lloguer social. En aquell cas, l'import del tribut voltava els 12.000 euros anuals i l'aleshores edil d'Hisenda, el socialista Joan Gea, va justificar que l'IBI “grava les propietats, no pas les activitats que es fan en cada immoble”, i apostava per “altres vies per trobar la col·laboració de l'Ajuntament” en matèria de subvencions per a accions culturals. Només CiU va secundar la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia