Medi ambient

Medi ambient

Els costos fan perillar ara l'ofensiva contra el ‘Tomicus'

La plaga a les pinedes avança, imparable, i és difícil convèncer els propietaris qui hi han de fer petites actuacions que hi inverteixin

L'autorització per talar arbres a partir del 15 de setembre es pot allargar pel risc d'incendis

Els propietaris forestals que tenen la plaga de l'escarabat barrinador Tomicus esperen que s'acabi la prohibició per risc d'incendis de fer feines al bosc i començar a fer neteja dels arbres que estan malalts. Aquesta és l'única solució per aturar la plaga que acaba matant els exemplars més debilitats per la sequera i les condicions extremes del terreny. Tot i així, els propietaris estan a l'espera de la reunió que han de fer el 12 de setembre amb les administracions, –Generalitat, Diputació i Consell Comarcal– per disposar de més informació.

Una de les incògnites és saber si amb les altes temperatures i la poca previsió de pluges s'autoritzarà la tala tal com està previst o bé s'allargarà la prohibició de fer tasques al bosc pel risc d'incendis.

En l'associació de propietaris forestals de la Serralada Litoral, Pep Canals mostra la preocupació per la propagació imparable d'aquest insecte, que en els últims estius ha arrasat les pinedes del Maresme. “Vaig treure una desena d'arbres morts l'any passat i ara em trobo que tot el perímetre també n'estava contaminat”, es lamenta, al mateix temps que reconeix que són ells els primers interessats a eradicar-ne la plaga. “Els propietaris som els primers interessats que no s'estengui, però s'ha de fer ràpidament”, adverteix. A les trobades que s'han fet en l'associació constaten la dificultat i l'alt cost que representa pels qui tenen petites parcel·les. “S'ho miren de lluny, a veure què passa, perquè no els surt a compte, però potser no és tant costós des de la finca del costat”, diu convençut. Per això reclama que en els ajuntaments “es posin les piles” per fer-ne el màxim de difusió.

El Consell Comarcal va impulsar una campanya als municipis per informar de les mesures que els ajuntaments i els particulars han de prendre. A part de trobades amb els ajuntaments ja s'inventarien les zones més castigades pel Tomicus, com Arenys de Mar, on ha afectat el 52% d'àrea forestal del pi pinyer. L'enginyer de forest del Consell Comarcal, Oriol Bassa, reconeix la dificultat de contactar amb els propietaris de les finques més petites perquè actuïn. Un 99% de superfície forestal és de sol privat i es calcula que només al Maresme hi ha 5.400 propietaris forestals.

Amb aquestes dades, el Consell Comarcal ha alertat les administracions supramunicipals que cal emprendre mesures urgents per salvar les pinedes. Segons els experts, és gestionar millor i netejar els boscos. En les associacions de defensa forestal proposen potenciar les espècies autòctones més ben adaptades en cada cas per cada tipus de bosc.

LA XIFRA

6.300
són les hectàrees de pi pinyer al Maresme, en les quals 800 ja estan morts i la meitat estan en perill.

LA FRASE

Els propietaris som els primers interessats que no s'estengui, però s'ha de fer ràpidament
Pep Canals
ASSOCIACIÓ PROPIETARIS FORESTALS DE LA SERRALADA LITORAL

A punt i amb el suport de les ADF

Els propietaris temen que l'inici de la poda s'endarrereixi si es mantenen les altes temperatures i els bombers no autoritzen el començament de les tasques per l'elevat risc d'incendis. “Seria un entrebanc perquè no hi ha temps per perdre quan l'insecte està més actiu i es propaga més ràpidament”, diu en l'associació de la Serralada Litoral, Pep Canals. Però també reconeix que seria una imprudència fer-ho sense les garanties i posant mitjans contra incendis especials per poder-hi treballar. Per això, buscaran la complicitat de les ADF al territori. “Som conscients que hi ha zones molt afectades, entre Argentona i Arenys de Mar, on una guspira podria cremar com una torxa”, alerta Canals.

Les ADF treballen agrupades amb una desena d'associacions als boscos de la Serralada Litoral i al Vallès Oriental. En total cobreixen una superfície que afecta 36 municipis, cosa que correspon a unes 40.000 hectàrees forestals. Els equips mobilitzen prop de 500 voluntaris que fan tasques de vigilància i prevenció d'incendis i millora de l'entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona