Medi ambient

Medi ambient

Geolocalitzen un centenar de punts per atacar el ‘Tomicus'

La inspecció aèria deixa clar que s'estén des d'Alella fins a Calella, però ara cal comprovar si les taques són causades per la plaga o per la sequera

Ajuntaments, ADF i propietaris treballaran per saber-ne l'abast real

Un helicòpter de la Generalitat va sobrevolar la setmana passada els boscos de la comarca. La inspecció aèria va servir per precisar els punts més crítics, un centenar entre els municipis d'Alella i Calella, on es veuen les clapes marronoses que indiquen que els pins són morts, al mateix temps que es documentava amb imatges. Tot plegat es va exposar ahir als tècnics i regidors dels ajuntaments que van participar en la primera reunió de treball al Consell Comarcal del Maresme, amb la presència també dels propietaris forestals, de les ADF i tècnics dels dos parcs naturals.

“La visió des de l'aire és impactant, però ara s'ha de comprovar sobre el terreny l'abast real de la plaga”, explicava ahir el conseller de medi ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó (PDC). Per fer aquesta feina d'inventariar sobre el terreny no es parteix de zero, ja que els tècnics dels ajuntaments, les ADF i els mateixos propietaris afectats disposaran de l'aplicació per mòbil amb què ja estan geolocalitzades les zones on l'escarabat podria estar actuant. “Hi ha zones a Alella on tenen tres focus, però d'altres com a Argentona o Arenys de Munt que són molts més”, explicava Triadó. Alguns ajuntaments tenen detectats exemplars que estan situats en zona urbana i en els quals també s'haurà d'alertar els propietaris de les finques.

Amb aquest inventari detallat és quan es podrà valorar el cost real de les hectàrees on s'ha d'actuar per frenar la plaga ja que des del setembre i fins al febrer és el moment recomanat pels experts per treure la fusta morta. “Amb les hectàrees reals podrem demanar els ajuts extraordinaris a la Diputació si no n'hi ha prou amb els 100.000 euros que hi destina la Generalitat per a la neteja”, va afegir el conseller.

Els propietaris forestals estan pendents que aquests ajuts es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat. Una convocatòria extraordinària per tractar la plaga que afecta el pi que es gestionarà a través de les associacions forestals.

Segons es va avançar ahir a la reunió, es preveu que els propietaris s'hi puguin acollir del 15 d'octubre al 15 de desembre. La mateixa administració reconeix que s'actua amb retard, tenint en compte que la neteja s'ha de fer abans del febrer, però que ja es mirarà d'agilitzar les certificacions.

LA FRASE

La visió des de l'aire és impactant, però ara s'ha de comprovar sobre el terreny l'abast real
Josep Triadó
conseller de medi Ambient del consell comarcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona