Medi ambient

medi ambient

plagues

El Delta inicia l'assecament per combatre el cargol poma

La plaga ja afecta unes 80 hectàrees del marge dret, mentre continua escampant-se a l'esquerre

UP reclama a l'administració que vigile el compliment de les mesures

Les comunitats de regants, els arrossaires i l'administració estan ultimant el pla d'actuació contra la plaga del cargol poma de l'any que ve, que tindrà un pressupost d'1 milió d'euros i inclourà les accions a fer durant aquesta tardor, l'hivern i fins a la primavera vinent. De moment, amb la collita de l'arròs acabada, la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre ha tancat el reg al canal principal amb l'objectiu d'assecar els camps i els desguassos, i la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre preveu fer-ho diumenge que ve.

Si no plou en el termini d'uns deu dies, els camps estaran eixuts i llavors es preveu inundar amb aigua salada els desguassos i alguns arrossars per eliminar els exemplars de cargol poma. Es mantindrà l'aigua salada durant 21 dies i es tornarà a procedir a l'assecatge, mentre que la inundació amb aigua dolça està prevista a partir del 28 de desembre al marge dret del Delta i a principi de gener a l'esquerre. “La inundació amb aigua salada no va funcionar fa un parell d'anys perquè no es va executar de forma adequada”, ha manifestat el responsable de sectors agraris d'Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell, que sosté que, si es planifica adequadament, la salinització és un mètode apropiat per combatre el mol·lusc invasor.

Al marge esquerre del Delta es continuarà aplicant el pla de sectorització, que consisteix a instal·lar barreres i comportes a les zones on s'hagi aconseguit eliminar la plaga per tal d'aïllar-les i evitar que s'hi torni a escampar el cargol poma. Pel que fa al marge dret, el sector arrossaire està preocupat per l'expansió de la plaga, que ja afecta una superfície de 80 hectàrees. “No sabem si la plaga arriba al marge dret a través de la maquinària agrícola, de les aus que en mengen algun exemplar, com ara el capó reial, o és el resultat d'un sabotatge”, ha lamentat Verdiell.

UP reclama a l'administració que lidere el pla de lluita contra el mol·lusc invasor i faci complir la llei de sanitat vegetal. “Si algú no compleix les normes, s'han d'aplicar sancions”, afirma el responsable de sectors agraris d'UP, que sosté que, fins ara, l'actitud del Departament d'Agricultura ha estat “tova”.

LA FRASE

L'administració ha de fer complir la llei de sanitat vegetal i, si no es respecta, imposar sancions
Rafel Verdiell
RESPONSABLE DE SECTORS AGRARIS D'UNIÓ DE PAGESOS

Saponina i camps sense cultiu

La salinització no serà l'única acció que es durà a terme per combatre el cargol poma aquesta tardor, abans que el mol·lusc invasor s'enterre amb l'arribada de l'hivern (pot sobreviure mesos amagat sota terra). Tot i que s'utilitzarà un sistema de bombament per fer arribar l'aigua salada a les parts més elevades del Delta, hi ha zones on no serà possible i es faran tractaments amb saponina. També es deixaran camps sense conreu, guarets, tant al marge esquerre com el dret, però encara s'ha de concretar la superfície que es deixarà de cultivar.

Els arrossaires lamenten que l'administració només subvenciona una petita part del tractament amb saponina. Així, dels 180 euros per hectàrea que costa l'aplicació de la saponina, el Departament d'Agricultura subvenciona uns 34 euros per hectàrea. “El mol·lusc ens està guanyant la batalla”, diuen des de l'organització JARC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona