Medi ambient

medi ambient

contaminació

Flix reclama un avaluació independent del sòl d'Ercros

L'alcalde i diversos científics compareixen al Parlament, on rebutgen que el nivell de contaminació sigui “acceptable”

L'Agència Catalana de Residus diu que el pla de descontaminació estarà el 2017

El volum de metalls pesants i compostos organoclorats que hi ha escampats per les 40 hectàrees de sòl industrial d'Ercros a Flix és únic a Europa. Així ho va manifestar ahir Joan Grimalt, professor del CSIC, durant la seua intervenció a la comissió de Medi Ambient del Parlament que va dedicar-se a la contaminació del sòl d'Ercros. “Cal crear un grup independent per conèixer l'abast real del problema i després decidir quines actuacions s'han d'emprendre”, va assenyalar Grimalt, crític amb el mètode de treball i el nivell d'exigència de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Fins ara, l'ARC només ha declarat dues parcel·les d'Ercros contaminades, on els residus tòxics es confinen, i preveu presentar durant el primer trimestre del 2017 un pla que determinarà en quines altres zones cal actuar. “Sol·licitarem la descontaminació de les zones que ho requereixen”, va dir el director de l'ARC, Josep Maria Tost.

Però l'actuació de l'ARC no convenç ni l'alcalde de Flix, Marc Mur, ni cap dels científics que van participar en la sessió d'ahir. “Ens preocupa l'escàs nivell d'exigència de l'ARC amb Ercros, l'excés de permissivitat, els criteris aplicats i la diagnosi”, va dir Mur, que també reclama una diagnosi independent del sòl d'Ercros i una actuació similar a la que s'ha emprès en el cas dels llots tòxics de l'embassament. “A Flix s'etiqueten com a terrenys amb un risc acceptable, terrenys que segons els tècnics no ho són”, va dir Mur. Així, hi ha parcel·les on es reconeix que un treballador no pot estar més de 25 minuts sense que supose un risc per a la seua salut. També els experts Marta Pujadas, Jordi Sunyer i Jordi Sierra van exposar el perill del sòl d'Ercros.

LA FRASE

No estem satisfets amb la feina de l'Agència de Residus, el nivell d'exigència a Ercros és mínim
Marc Mur
ALCALDE DE FLIX

Més terrenys contaminats a la Ribera?

El director d l'ARC, Josep Maria Tost, va explicar ahir que ha enviat un requeriment d'informació als ajuntaments de Flix i Riba-roja d'Ebre, a Ercros i la Confederació Hidrogràfica de Catalunya per conèixer si hi ha més terrenys contaminats a l'entorn del complex d'Ercros. “No podem analitzar tot el sòl de l'entorn de Flix, si algú sap on hi pot haver sòls contaminats que ho comunique”, va dir Tost. Els experts reclamen que s'amplie l'àrea estudiada per la possible dispersió dels materials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona