Medi ambient

municipal

medi ambient

Planten els primers plàtans en vint anys a la Devesa

lloc S'estan posant al passeig de la Devesa per reomplir la línia d'arbres, que estava incompleta futur Es trauran elements impropis del parc i es recuperarà l'ús de diversos pous

La inversió mínima prevista per aquest any és de 50.000 euros

L'Ajuntament de Girona ha iniciat una plantada de plàtans al parc de la Devesa. Es tracta, segons va explicar ahir el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, de la primera plantada d'exemplars joves de platanus hispanica (nom tècnic dels característics plàtans del parc gironí) en més de vint anys. En concret, ahir se'n van començar a plantar nou en un tram del passeig de la Devesa –davant de l'esplanada de l'antiga hípica–on no n'hi havia (s'havien tallat fa dues dècades perquè estaven malalts i no s'havien reposat mai). Posteriorment se'n plantaran tres més al mateix passeig, però en aquest cas davant del passeig de la Sardana, i un parell més en altres sectors del parc.

La mesura forma part del paquet d'actuacions que es duran a terme al parc al llarg d'aquest any, va explicar ahir el regidor. Amb una inversió mínima de 50.000 euros (el manteniment va en una altra partida), les accions consistiran en l'enretirada d'estructures obsoletes del parc, la recuperació de pous i les millores en l'enllumenat i en l'accessibilitat. Pel que fa a l'enretirada d'estructures, ja s'ha concretat la retirada d'un lavabo prefabricat que hi ha al bell mig del passeig de la Devesa a la cantonada amb el passeig de la Sardana. Aquesta estructura fa anys que està instal·lada en aquest punt, i el regidor assegura que des de l'Ajuntament no saben qui la hi va posar. La intenció és treure-la al llarg dels pròxims mesos. L'any passat es van treure tres altres elements obsolets del parc.

Una altra de les actuacions que està previst dur a terme és recuperar pous existents al parc però que estan en desús. N'hi ha pràcticament una desena, però només en funciona un. Per les necessitats d'aigua del parc, se'n volen recuperar quatre (dos, probablement, aquest mateix any). Caldrà posar-hi la bomba i la infraestructura necessària per recuperar-los. Alguns d'aquests pous són de grans dimensions (n'hi ha que fan fins a quatre metres de diàmetre). N'hi ha als espais de l'antiga hípica, de l'antic GEiEG, de la piscina, dels jardins de la Devesa, de l'antic camp municipal Fèlix Farró... La recuperació d'aquests pous permetrà recuperar recursos hídrics per revertir-los en el parc.

Sastre va dir que en el futur –no hi ha data prevista per a aquesta actuació i el cost podria ser elevat– caldrà enderrocar les estacions transformadores i les caixes de connexions repartides pel parc, a més de soterrar les línies elèctriques que hi ha en alguns sectors –per exemple algun tram del passeig de la Devesa.

El regidor diu que les actuacions van en la mateixa línia que les que ja es van realitzar al llarg de l'any passat –amb una inversió de gairebé 250.000 euros–, i que és de fet anar aplicant des d'ara la filosofia i els principis rectors del futur pla especial de la Devesa, encara en procés d'elaboració.

LES XIFRES

2.500
plàtans
hi ha actualment al parc de la Devesa, segons el recompte dels equips tècnics del parc.
50
plàtans
nous està previst plantar al llarg dels pròxims anys al parc de la Devesa, en aplicació del pla especial.
170
anys
és l'edat d'alguns dels exemplars de ‘platanus hispanica' que formen i caracteritzen el parc de Girona.

Reiteren que el pla especial no regularà les activitats

J. Nadal

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de Girona va reiterar ahir que el pla especial de la Devesa, actualment en redacció, no regularà si activitats com ara les atraccions de les Fires, el mercat bisetmanal o la Fira de Girona poden continuar fent-se o no al parc. El regidor va explicar, per justificar la negativa al que una part dels veïns els han reclamat –que el pla d'usos s'inclogui en el pla especial–, que “no és un caprici del govern”. En aquest sentit, va dir, han demanat un informe a la Comissió d'Urbanisme en què es diu que la inclusió d'un reglament d'activitats en el pla especial no és normatiu: “Si li poséssim, ens ho tombarien”, va aclarir Sastre. Hi va afegir que, de totes maneres, el pla especial incorpora un règim d'usos, que serà el marc sobre el qual, després, es desenvoluparà el reglament d'activitats que els veïns li reclamen. En aquest règim d'usos es determina quins espais poden sostenir quin tipus d'activitats: lúdiques, esportives..., però no la concreció d'aquestes activitats.

Sobre en quin punt està l'elaboració del pla especial, diu que està gairebé a punt: “A mesura que els informes ambientals i d'altres informes que falten estiguin culminats, es portarà a aprovació.” No va voler, però, posar una nova data al tràmit d'aprovació al ple. Al contrari, va assegurar que no s'hi portarà fins que “tècnicament i políticament no estigui madur”. Assegura que la dilació respon al fet que s'està buscant “el màxim rigor tècnic en tots els sentits.” Sastre va posar en relleu, però, que els tràmits ja estan de fet en marxa en algun sentit, i va destacar la modificació del planejament general que va passar dilluns pel ple. Aquesta modificació és “necessària”, assegura, per adaptar el planejament als canvis que introduirà el pla especial. El tràmit de dilluns va servir per rebaixar el sostre edificable dins el parc –que impossibilita, per exemple, que s'hi faci un pavelló–, i ampliant la superfície verda del parc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona