Medi ambient

afectacions pel temporal

Costes pren nota dels temporals

Pineda de Mar assegura que refer el passeig podria costar un milió d'euros

L'Estat promet posar-hi sorra i que farà un estudi tècnic per a una escullera

Els temporals d'aquests dies han castigat el passeig de Pineda de Mar. En algun tram, més enllà de la platja dels Pescadors, les onades freguen la via del tren, un fet insòlit en aquest punt de la costa. “Les darreres imatges posen els pèls de punta”, assegurava ahir la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC).

L'impacte de les ones ha malmès fanals, canalitzacions i mobiliari tant del passeig com del tram del carril bici, que en algun tram és engolit i que reapareix uns metres enllà, tot i els desperfectes que ja tenia dels últims temporals. “S'ha senyalitzat la zona i tancat l'accés als vianants perquè és perillós i molt inestable”, apunta la regidora. Precisament ahir, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, es reunia amb la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, per tractar sobre els danys ocasionats a la façana litoral a final d'any. “Ara s'ha de refer l'informe, però creiem que amb un milió d'euros fem curt per refer tot el passeig”, apuntava Biosca, que confia tenir el llistats dels danys materials els dies vinents, un cop remeti el temporal i es pugui netejar la zona afectada.

En alguns trams la platja ha desaparegut en una amplada de vint metres. A la reunió d'ahir Costes es va comprometre a posar altre cop sorra per estabilitzar aquesta primera línia i redactar un estudi tècnic per fer una escullera que aturi l'onatge. “No volien espigons però ara parlen d'una escullera que minvi els temporals. Volem veure com serà i qui ho pagarà”, apuntaven des de l'Ajuntament.

L'altre municipi que ha sortit malparat dels efectes del temporal i que avui també es reunirà amb Costes és Malgrat de Mar. El regidor d'Urbanisme, Oliver Sànchez (PSC), assegura que els danys s'han concentrat a la zona dels càmpings, a tocar del delta de la Tordera. En aquest punt no es pot accedir al càmping Els Pins perquè el camí està inundat en uns 25 metres. “Els danys s'hauran de valorar perquè afecten la vorera i els dos carrils de carrer”, explica el regidor. És en aquest punt on es van col·locar les dunes i espigons geotextils que l'Estat va instal·lar en la darrera actuació a la comarca per estabilitzar les platges i frenar l'impacte dels temporals. “Les dunes resisteixen en algun tram, però és que aquí els temporals piquen molt fort”, reconeixia el regidor.

A Cabrera de Mar, un dels punts crítics i prioritari en les actuacions anunciades fa dos anys per l'Estat al litoral maresmenc, no queda pràcticament platja. L'alcalde, Jordi Mir (PDeCAT), apuntava ahir que l'afectació més greu és a les instal·lacions privades del Club Nàutic, on l'aigua va entrar a l'interior. A la platja només hi queden 400 metres lineals del quilòmetre i mig que tenen a l'estiu.

A Premià de Mar, a banda de fer desaparèixer molta sorra de les seves platges i d'inundar-se passos subterranis, el temporal va tombar una part del mur que separa la via de tren del passeig Marítim, cosa que va obligar a tallar la circulació de la línia R1 entre Mataró i Sant Adrià de Besòs durant una mitja hora del matí d'ahir. Al Masnou es van arribar a registrar onades de 5 metres d'alçada, provocant petits desplaçaments a l'escullera que van afectar el passeig. A la platja d'Ocata el temporal va fer malbé i va arrossegar tota la infraestructura de la instal·lació d'una guingueta. A Montgat, la zona de litoral a tocar del Masnou ha estat la més afectada. Allà, el temporal ha fet desaparèixer bona part de la sorra. L'alcaldessa, Rosa Funtané (ERC), va assegurar ahir que, un cop hagin fet l'avaluació de tots els danys, estudiaran presentar una reclamació a la demarcació de Costes conjuntament amb altres municipis del Maresme afectats pel temporal.

LA XIFRA

200
són els metres lineals del carril bici que ja estaven afectats de l'últim temporal de l'any passat.

LA FRASE

No volien espigons però ara parlen d'una escullera que minvi els temporals. Com serà i qui ho pagarà?
Sílvia Biosca
Regidora de comunicació de pineda de mar (PSC)

Reclam de solucions definitives

La plataforma ciutadana Salvem el Litoral reclama accions davant del panorama desolador. La seva portaveu, Noemi Pineda, alerta del perill que els municipis més afectats vulguin un “pedaç a mida”, quan s'ha demostrat que les construccions “aguanten poc”. Des de la plataforma confien reunir-se urgentment amb el comissionat del Litoral que es va crear des de Consell Comarcal i que només s'ha trobat arran de l'anunci per extreure sorra del fons marí. “Si no ens movem ara, potser que pleguem”, hi afegia Pineda. Alcaldes afectats pels temporals, com ara el de Cabrera de Mar, confia que aviat tingui lloc la trobada entre la delegació de Costes i la Generalitat, pendent des que es va anunciar el pla d'actuacions al Maresme. Aquesta reunió, prevista per a final d'aquest mes, avaluaria les actuacions que en els propers anys es van considerar com a prioritàries per frenar la regressió de les platges a la comarca. Un pla que preveia construccions d'espigons en alguns punts del litoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona