Medi ambient

medi ambient

Demanen continuïtat en el control de peixos a l'estany de Banyoles

Aquest any s'acaba el programa europeu Life, que ha permès eliminar una part de les espècies invasores i recuperar les autòctones a la zona lacustre

El programa Life Potamo Fauna, que ha donat continuïtat al projecte Estany (d'eliminació d'espècies exòtiques a l'estany de Banyoles) s'acaba aquest any amb uns resultats que, en línies generals, es consideren satisfactoris però que contenen alguns aspectes a millorar. Al marge de xifres, el coordinador tècnic del Life del Consorci de l'Estany, Quim Pou, remarca que des d'ara s'ha de fer una feina de manteniment. Si no és així, alerta, es pot tornar a la situació de llac exòtic que hi havia abans de les intervencions. En aquest sentit, s'ha recollit prou informació per saber la freqüència i la intensitat de les captures. “Cal una gestió continuada per mantenir els nivells de població actuals; és una feina que pot fer una brigada de dues persones durant dos mesos l'any i que pot ser assumible econòmicament”, ha explicat a aquest diari.

Els canvis

Un dels objectius principals era la reducció de població de perca americana, o black bass, perquè era el principal depredador de les espècies autòctones. Si bé en un principi se'n va rebaixar molt el nombre després es van recuperar, tot i que fins a un nivell inferior a l'inicial. La disminució ha estat significativa en els exemplars més grans, un detall que es valora de manera positiva. L'acció sobre la carpa –l'altre gran objectiu– ha tingut més èxit i se n'ha reduït molt la població. L'exòtic més capturat ha estat el peix sol, però no s'ha aconseguit reduir-ne gaire la població perquè era una presa clàssica del black bass i, en rebaixar la quantitat d'aquests (especialment dels grans) ho té més fàcil per sobreviure. Un cas similar és el del cranc americà. “Han estat efectes col·laterals dels quals hem d'aprendre”, diu Pou.

La reducció de les invasores, junt amb la reintroducció d'algunes espècies, havia de servir perquè l'estany tornés a certa normalitat. En aquest sentit, s'ha aconseguit que el bagre mantingui una població estable. També ha anat bé per a la babosa i per a l'anguila, tot i que d'aquesta última es detecten mortalitats altes que, en principi, s'atribueixen a la pujada de la temperatura de l'aigua de l'estany, freqüent des de fa uns anys.

En canvi, no se n'han sortit amb el barb de muntanya, segurament perquè han estat víctimes dels black bass. No obstant, n'hi ha que sobreviuen als recs. La presència d'aquesta espècie es considera remarcable perquè és la que permet viure a les nàiades.

LA FRASE

Cal una gestió continuada per mantenir els nivells de població actuals
Quim Pou
COORDINADOR TÈCNIC DEL LIFE POTAMO FAUNA DEL CONSORCI DE L'ESTANY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona