Medi ambient

Municipal

Arenys de Mar té pendent l'abocador de pneumàtics

L'Ajuntament ordena de nou als hereus que netegin les tones de material

Si no, ho assumirà pel risc que hi ha

Arenys de Mar no se'n surt de fer tancar l'abocador il·legal de pneumàtics que des de fa anys hi ha en uns terrenys particulars a prop de la riera de Torrentbò. Segons explica la regidora de Medi Ambient, Laia Martín (ERC), fa uns mesos es va aconseguir contactar amb una de les titulars de la finca, que no es fan responsables de la seva conservació ja que es tracta d'una herència jacent, en què encara no han acceptat els terrenys. “Vam facilitar-li els contactes amb empreses que gestionen aquest tipus de residus”, explica la regidora, sense que després en sabessin res més. L'Ajuntament ha fet arribar una ordre d'execució als titulars de la finca en què diu que passats els deu dies d'al·legacions obre un termini de vint dies per netejar i clausurar l'abocador.

Si els particulars no ho executen, l'Ajuntament es reserva el dret d'actuar subsidiàriament pel risc ambiental que comporta l'abocador i pel perill davant d'un possible incendi. La regidora de l'àrea no amaga les poques esperances que té que els titulars se'n facin responsables, després de no haver actuat tots aquests anys. Els fets es remunten al 2007, quan ja es van enviar diferents requeriments per tancar l'abocador als hereus del propietari de la finca, que va morir fa 17 anys.

Suport de la Diputació

El consistori ha fet les gestions per demanar a la Diputació de Barcelona l'assessorament jurídic per mirar de reclamar als titulars de la finca, després que l'Ajuntament se'n faci càrrec, el cost que tindrien la neteja i el sanejament dels terrenys.

“Les empreses fan una estimació, però tampoc sabem les tones exactes ni el que pot arribar a costar treure tots els pneumàtics”, diu Martín. Fins ara s'ha valorat en uns 80.000 euros, tot i que la xifra podria ser superior, i suposaria una inversió per a la qual l'Ajuntament haurà de buscar recursos, després que l'Agència Catalana de Residus comuniqués el passat estiu que no se'n faria càrrec perquè es tracta d'una competència municipal.

El Síndic, pendent de 19 municipis

L'abocador il·legal de pneumàtics d'Arenys de Mar va arribar a mans del Síndic de Greuges, que l'estiu passat va obrir una investigació d'ofici en conèixer els fets. A hores d'ara ja són 19 els municipis detectats pel Síndic que es troben amb situacions similars, on hi ha abocaments incontrolats que poden suposar un greu problema mediambiental.

Les properes setmanes està previst que el Síndic adreci els suggeriments als diferents ajuntaments sobre com resoldre aquestes actuacions que són competència municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia