Medi ambient

Medi ambient

Denuncien dos pescadors per haver excedit el límit de garoines extretes per dia

La normativa no permet treure'n més de 150 diàries per cada llicència

Els Agents Rurals diuen que, entre dues sortides, en duien 400 i que fan pesca esportiva d'elit

Agents Rurals del Grup de Suport Marí de Girona van interceptar al Baix Empordà dos pescadors subaquàtics que pescaven garoines de manera furtiva. La pesca esportiva dels equinoderms només permet un màxim de 150 garotes per dia, i a més cal tenir la llicència de pesca recreativa corresponent.

Els dos pescadors havien fet una primera immersió al litoral de Begur al voltant de les deu del matí, quan havien extret unes 150 garoines entre tots dos, segons van comprovar posteriorment els agents. En acabat, s'havien dirigit al seu domicili a descarregar la captura i, seguidament, havien anat a un altre punt del litoral a fer una segona immersió. A quarts d'una del migdia, els pescadors van sortir de l'aigua, i va ser llavors quan els agents rurals els van poder interceptar.

Els pescadors havien capturat en aquesta segona immersió unes 250 garoines entre tots dos, que sumades a la primera extracció del dia suposa que, pel cap baix, havien pescat 100 unitats més de les permeses en un sol dia entre les dues llicències. Els agents els van denunciar per aquest fet i els van comissar la pesca il·legal.

Cal afegir que els dos pescadors submarins denunciats han resultat ser pescadors d'elit que participen habitualment als campionats de pesca subaquàtica catalans i estatals, segons va anunciar ahir el cos d'agents rurals en un comunicat.

LA XIFRA

400
garoines
havien recol·lectat els dos pescadors en un matí. 150 al principi i 250 més tard. Excedien les 300 permeses.

Límits per evitar jocs especulatius

A més del límit de 150 garoines diàries per llicència, la normativa de pesca esportiva posa condicionants per extreure els eriçons, com ara la prohibició de fer servir bombones d'aire o la possibilitat de pescar-les amb canya i un aparell per agafar-les d'una en una des de la superfície, sense necessitat de capbussar-se però sempre de manera artesanal. Quant a l'horari, la pesca de la garota sempre s'ha de fer als matins, mai més tard de les 13 h.

Entre els mesos de gener i març, arreu de la Costa Brava hi ha molta activitat al voltant de la gastronomia de la garoina, fet que va imposar les restriccions per evitar la sobrepesca. Amb tot, és un producte valorat i la dificultat de controlar el compliment efectiu de la normativa afavoreix l'activitat furtiva de la pesca: pescadors no professionals recol·lecten garoines per vendre-les a alguns establiments de restauració local, i treure's un sobresou, tot i que sense el segell oficial. La pràctica sovint suposa una competència deslleial envers els pescadors professionals (mariscadors) de les diferents confraries, que veuen com bars i restaurants venen garoines procedents de la pesca esportiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia