Medi ambient

El coipú, una amenaça creixent als aiguamolls de l'Empordà

L'augment del nombre de captures d'aquest mamífer rosegador el 2017 ja preocupa els responsables del parc

Fa forats que poden buidar un estany i provoca canvis en la vegetació

Des de principis d'any, ja s'han capturat 25 coipús als aiguamolls

L'equilibri del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà està amenaçat per la implantació d'un mamífer herbívor provinent de l'Amèrica del Sud, el coipú, que provoca maldecaps als responsables de l'espai natural davant la proliferació creixent, que no sembla tenir aturador i que, des de fa uns mesos, sembla desbocada.

“La proliferació de senglars i de visons americans ja no és notícia per a nosaltres. Sí que ho és, però, l'augment de captures de coipú”, admetia aquesta setmana el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Sergi Romero de Tejada, que reconeixia que el nombre de captures, símptoma del mal, està creixent d'una manera preocupant.

El coipú, un rosegador amb un aspecte molt semblant a la rata, que pot arribar a mesurar fins a 60 centímetres i pot fer un pes de 10 quilos en exemplars adults, va aparèixer al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà tot just fa quatre anys, el 2013. Aquest primer any, els Agents Rurals, que és el cos responsable de capturar-los, en van agafar dos. L'any següent, el 2014, el nombre de coipús capturats ja va ser de vuit –“amb el mateix esforç de captura”, matisava el director del parc– i amb les captures de l'any 2015 ja es va constatar que la proliferació no tenia aturador, ja que se'n va doblar el nombre, que va passar de vuit l'any 2014 a 16 el 2015. Aquesta progressió es va mantenir el 2016, ja que també es va doblar el nombre de captures de l'any anterior: es va arribar fins a 34.

Aquest any l'augment de captures s'ha accelerat i ja va camí de desbocar-se, tenint en compte que, en només tres mesos i mig (del gener a mitjan abril), el nombre de coipús que han caigut a les trampes posades pels Agents Rurals ja és de 25.

Quin desequilibri provoca la presència del coipú en un espai aparentment equilibrat com el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà? Sergi Romero explica que, pel que fa a la conservació del parc, la presència d'aquest invasor, catalogat com una de les cent espècies invasores més nocives d'Europa, provoca dos factors. “D'una banda, pot generar canvis de vegetació. Per exemple, en un espai on la balca està estesa, pot arribar a fer-la desaparèixer. Aquest és un maldecap que ens genera i que només té una solució, que és treballar per intentar abaixar-ne el nombre d'individus a través de les captures.” Per Sergi Romero de Tejada, però, aquest no és el maldecap immediat més gran que està provocant. “Els forats que fan són preocupants. Un animal de la mida d'aquest pot fer uns forats tan grossos que poden arribar a assecar una bassa en dues hores. És un maldecap tant per al parc com per a un pagès que té camps d'arròs, ja que qualsevol coipú pot buidar un camp d'aigua en un no res. Riu-te'n, dels forats que fan els crancs americans.”

LES XIFRES

34
captures de coipús hi va haver l'any passat, una tasca que assumeixen els Agents Rurals
124
observacions
d'aquest animal s'han registrat al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Arriba al parc a través de la conca de la Muga

Aquest mamífer invasor prové, segons explica Romero de Tejada, de la Camarga. El coipú era, com ho és també el visó americà, un animal de granja, molt apreciat per la seva pell. Tant uns com altres han arribat als aiguamolls provinents d'explotacions d'on es van escapar, introduint-se en un medi salvatge. El director del parc afirma que ja tenen constatat que el coipú ha arribat als aiguamolls a través de la conca de la Muga. Aquest animal viu en vores de grans concentracions d'aigua, té costums amfibis i neda i busseja amb facilitat. A terra, en canvi, no es mou amb tanta agilitat com ho fa a l'aigua. Viu en colònies o en parelles en unes galeries no gaire profundes i poc ramificades que construeix a la vora de l'aigua i és actiu sobretot al crepuscle i a la nit, però també de dia.

Les observacions registrades per voluntaris que participen en la base de dades del lloc web Ornitho.cat constaten la presència de l'animal a Catalunya des de ja fa alguns anys. Aquest portal web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia vinculada al Banc de Dades de Biodiversitat i promoguda per Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes. La majoria d'observacions estan fetes al voltant dels aiguamolls de l'Empordà, un espai on el coipú ha vingut sembla que per quedar-se. Les observacions estan xifrades en 124, per cinc també a la comarca del Pla de l'Estany, i d'altres al Gironès, la Selva, el Baix Empordà, la Garrotxa i el Montsià.

Clàusules socials en els contractes de Sant Feliu

L’Ajuntament aprova definitivament el pla de rescat social per assegurar drets a tots els ciutadans i disminuir la pobresa

El pagament segons la renda familiar s’estén a més serveis

Sant Feliu de Llobregat
 

Palafrugell cobrarà als veïns que ocupen el carrer al litoral

LLAFRANC
 

Dubtes de la Paeria sobre el parc comercial de Carrefour

Lleida
 

L’espai naturalitzat de la plaça Moragas de Premià, a punt per obrir aquest mes

Premià de Mar
 

Eixamplaran el pont sobre la riera Bullidors de Fontajau per fer-hi una vorera

girona
 
SEGURETAT

Nova campanya de control de velocitat, d’abast europeu

 

Una dècada d’ajudes agroambientals

Alella
 
JAUME RAMOT
NATURALISTA I PRESIDENT DEL GRUP DE NATURA STERNA DE LA VALL D’ARO

“Un poble és ric si cuida el seu capital natural”

castell-platja d’aro
 

Ple d’empreses volen fer la nova Oficina d’Atenció Ciutadana

Lleida