Medi ambient

Implicats per recuperar el riu Besòs

Alumnes de Sant Adrià treballen en la regeneració de la desembocadura

Es tracta d'un projecte participatiu impulsat per l'Àrea Metropolitana

La consolidació de l'ecosistema dunar afavorirà l'arribada d'ocells

La barra de sorra de la desembocadura del Besòs és un espai fràgil en procés de recuperació. La millora ambiental del riu ha anat avançant en els darrers anys i es comença a consolidar el seu paper com a zona de pas dels ocells migratoris, com ho són altres aiguamolls del territori català. Ara, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha engegat un projecte participatiu amb joves, amb l'objectiu d'implicar-los en la conservació d'una de les parts més fràgils d'aquest espai. La formació teòrica i pràctica sobre la singularitat de la barra de sorra de la desembocadura els vol convertir també en agents difusors de la importància que té l'espai per al seu entorn més immediat.

Els que hi treballen durant aquest curs són 75 alumnes de quart d'ESO de l'escola Amor de Déu de Sant Adrià de Besòs, que el gener passat van plantar espècies vegetals en aquest espai protegit. A més de donar a conèixer l'espai entre els joves, se'ls ofereixen eines perquè puguin fer el seguiment i la conservació de la barra de sorra de la platja de Sant Adrià, un petit ecosistema dunar que encara està en fase de desenvolupament. Aida Girona, tècnica de l'AMB que coordina el projecte, explica que la iniciativa complementa altres activitats ambientals que l'Àrea Metropolitana du a terme en aquest espai, on prèviament ja s'havia fet alguna plantada. “La idea és que els alumnes participants descobreixin el valor de la desembocadura del Besòs des de l'aula i també treballant sobre el terreny”, assegura.

Els joves van iniciar la part pràctica del projecte el gener passat, quan, dividits en tres grups, van fer la plantació d'espècies pròpies d'aquest ambient com ara el passacamins marí (Polygonum maritimum) i l'agropir mediterrani (Elymus farctus), per afavorir la consolidació de la duna. Aquesta setmana passada han tornat al mateix espai per fer-ne el seguiment i observar l'evolució de les plantes. A més, han fet una enquesta entre els usuaris de l'espai per avaluar el seu grau de coneixement de la zona.

Espai de nidificació

La barra de sorra de la desembocadura del Besòs és un espai protegit on ja fa anys que s'actua a través de la plantació d'espècies vegetals que puguin afavorir la nidificació d'ocells com ara el corriol petit, tal com explica el biòleg Xavier Larruy, que participa en el projecte com a assessor científic. Larruy manté que accions com aquesta contribueixen a mostrar el valor ambiental del Besòs als seus veïns més propers. “Es tracta de l'espai natural més proper a la gent que hi ha al conjunt de Catalunya”, reconeix.

Tot i que la duna està envoltada amb unes estaques i una corda, aquesta protecció no és suficient per evitar que es trepitgi. En el moment de fer la plantació, els mateixos estudiants van instal·lar al llarg de tota la corda diversos cartells que indicaven la presència de plantes en creixement i que demanaven que no s'hi passés. Aquests senyals s'afegeixen a un plafó de grans dimensions que hi ha a tocar de la duna, en què s'explica la importància de recuperar la vegetació dunar a la desembocadura del Besòs. Tot i això, els mateixos estudiants han pogut constatar aquesta setmana que, per l'espai encerclat, hi entren persones i gossos, que han fet malbé part de les plantes que ells mateixos hi havien posat fa uns mesos.

La Carla, una de les estudiants de l'escola Amor de Déu, explicava que s'havien trobat plantes arrencades i d'altres de trepitjades. “Molta gent ve aquí a passejar el gos i no fa cas de la tanca”, es lamentava. En la mateixa línia s'expressava l'Ariadna, que assegurava que treballar sobre el terreny els feia més conscients de la fragilitat d'aquest espai. “És ple de deixalles. El primer cop que vam venir ens hi vam trobar molta porqueria.” Un fet que, segons l'Ariadna, els havia fet reflexionar sobre la importància del reciclatge i del civisme. “Cal que la gent sàpiga que és un espai fràgil, perquè, si en fos més conscient, ben segur que es comportaria d'una altra manera”, assenyalava.

Ara, el grup, encapçalat per José Manuel Pequeño, que és el professor que coordina el projecte des de l'escola, processarà totes les dades obtingudes i, a final de curs, en farà una exposició pública adreçada a totes les famílies dels alumnes. D'aquesta manera, es vol aconseguir difondre el missatge més enllà de les aules entre un col·lectiu que és usuari de les platges de Sant Adrià i que, amb la seva actitud, pot contribuir al manteniment de la incipient duna de la desembocadura del Besòs perquè algun dia els corriols petits hi puguin fer niu.

2
espècies vegetals
s'han plantat per mirar de consolidar l'ecosistema dunar de la platja de Sant Adrià.
75
alumnes
de 4t d'ESO de l'escola Amor de Déu de Sant Adrià participen en el projecte de plantació i seguiment.

Prova pilot en una quinzena d'espais naturals

L'AMB ha començat aquest curs a impulsar una prova pilot per afavorir la vinculació d'escoles i instituts en la conservació del seu entorn més proper a través de projectes participatius. L'objectiu és que els estudiants adquireixin coneixements sobre l'entorn natural on actuaran i que després hi facin un servei relacionat amb la millora o la difusió de les platges i parcs metropolitans que gestiona l'AMB.

Hi ha projectes en diversos àmbits, tot i que el foment de la biodiversitat és l'aspecte en què es fa més incidència, fruit del pla de millora de la biodiversitat dels parcs i platges que s'està elaborant actualment. A més de la desembocadura del Besòs, s'actua en altres espais naturals com ara la platja de Castelldefels, on es fa el seguiment d'una duna; el parc Nou del Prat, on s'estan instal·lant caixes niu; el llac de Can Zam, on els estudiants fan un seguiment, i el parc de Can Solei i Ca l'Arnús, on hi ha diversos projectes en marxa. L'AMB també ofereix el suport tècnic i material per desenvolupar els projectes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la videoteca

No és un terratrèmol, són els “boscos que respiren”

Roses assumeix i amplia els quatre projectes que van ser escollits pels veïns

ROSES

Crítiques a l’aprovació de les ordenances colomenques

santa coloma de farners

L’Ajuntament de Girona redueix un 45% les emissions de CO2

girona
MEDI AMBIENT

Una daina blanca, a l’Empordà

Reunions per analitzar el porta a porta, a Porqueres

PORQUERES
Trànsit

Noves protestes dels camions a l’AP-7

Tarragon

Solució final per a l’escola de les Planes

Les Planes d’Hostoles

Reserva genètica de xai ripollès a la Casa Horitzó de Les Cols

La Vall de Bianya