Medi ambient

medi ambient

L’abocament d’aigua salada al riu Besòs arriba al Senat

Demà, es debatrà una moció del grup de Podem que reclama que es retorni al mar el líquid que es capta per refrigerar la central de cicle combinat

Sant Adrià va aprovar el mateix text per unanimitat en el ple municipal

La central elèctrica de cicle combinat del marge dret del Besòs aboca al riu l’aigua salada que fa servir per refrigerar les instal·lacions i que capta a 300 metres de la línia costanera amb un cabdal de 60.000 m³/h. Aquesta aigua de mar arriba al riu calenta i afecta l’ecosistema de la desembocadura del Besòs. Tot que la instal·lació, inaugurada l’any 2002 i que inclou dues centrals de cicle combinat i una planta de valorització de residus d’Endesa i Gas Natural Fenosa, va obtenir els certificats ambientals necessaris per posar-se en funcionament, les afectacions són ben visibles des que el 2006 es va encetar el procés de recuperació ambiental del tram final del riu. Aquest espai està inclòs dintre de la ruta de les aus migratòries que segueixen la línia de la costa i els ofereix una parada de repòs i alimentació.

El ple de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va aprovar per unanimitat, en la darrera sessió, una moció presentada per ICV-EUiA que insta els propietaris de les centrals de cicle combinat i la planta de tractament de valorització de residus a fer les obres necessàries per abocar l’aigua calenta i salada directament al mar i no al tram final del riu Besòs. En el mateix text, es demana que s’implementi un cànon mediambiental per a municipis que acullen aquest tipus d’instal·lacions. La moció argumenta que Sant Adrià suma als cicles combinats la planta de valoració de residus i la pèrgola fotovoltaica del Fòrum, per la qual cosa és una ciutat solidària, ja que te capacitat per generar electricitat per al conjunt de l’àrea metropolitana. A més, reclama al govern la derogació de la llei que eximeix les empreses distribuïdores de gas del pagament del 1,5% als ajuntaments de la factura que abonen a les centrals elèctriques.

Aquesta setmana, una moció en els mateixos termes arriba al Senat de la mà del grup de Units Podem-En Comú Podem-En Marea. Demà es debatrà a la comissió de medi ambient i canvi climàtic. Joan Comorera, senador adrianenc del grup d’En Comú Podem i impulsor de la moció, assegura que el Senat és “la cambra territorial on toca debatre aquesta moció”. Sobre les possibilitats que tiri endavant, Comorera recorda que el Partit Popular té majoria a la cambra i ho pot impedir, però hi afegeix que es tracta d’un text aprovat prèviament pel ple de Sant Adrià de Besòs, en què els representants del PP hi van donar suport. “Si ara el PP hi vota en contra, caurà en una clara contradicció”, manté. Un cop aprovada la moció, queda en mans del govern la possibilitat d’implementar-la ja que, com apunta el senador, “les mocions insten el govern a prendre mesures, però no tenen caràcter imperatiu”.

LA FRASE

El Senat és la cambra territorial on toca debatre aquesta moció, que hauria de tirar endavant
Joan Comorera
Senador del grup de unidos podemos-en comú podem

Danys ecològics al tram final

L’abocament d’aigua salada al Besòs està provocant que algunes espècies, com ara els flamencs, evitin el tram final del riu i es desplacin aigües amunt. El biòleg Xavier Larruy, que col·labora amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona en diferents projectes a la desembocadura del Besòs, assegura que l’aigua calenta salada “desvirtua” el tram final del riu i afecta especialment els darrers 300 metres fins que arriba al mar.

El cabal de l’abocament i la velocitat amb què surt l’aigua fa que en aquest tram no es formin illetes i a la part final la salinitat de l’aigua no permet el creixement de vegetació a l’escullera dels marges de la desembocadura, segons Larruy, que afirma que “no és admissible” que un projecte executat el segle XXI, en plena recuperació del Besòs, hagi permès que l’aigua salada vagi al riu només “per estalviar diners”. “L’aigua salada hauria de retornar al mar, allà d’on l’agafen”, conclou el biòleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona