Medi ambient

Fan una acció pilot per restaurar les gorgònies a les Medes

Un equip de científics i instructors de busseig trasplanten 400 fragments de colònies de gorgònies

Un equip format per sis científics del CSIC i de la Universitat de Barcelona i setze instructors dels diferents centres de busseig de l’Estartit han dut a terme una acció pilot per restaurar els boscos de gorgònies vermelles (paramuricea clavata) de les illes Medes. L’acció va incloure quaranta minuts d’immersió durant els quals van trasplantar 400 fragments de colònies de gorgònies que cobrien una superfície aproximada de deu metres quadrats en una zona on les gorgònies presenten una taxa elevada de mortalitat, segons va explicar el Departament de Territori i Sostenibilitat en un comunicat. Amb l’acció es preveu contribuir a recuperar poblacions que presenten un estat de conservació deficient i també a desenvolupar protocols de restauració de l’hàbitat.

La coordinació de les activitats de restauració dels fons dominats per gorgònies i coralls és a càrrec dels investigadors Joaquim Garrabou, científic del CSIC a l’Institut de ciències del Mar, i Cristina Linares, professora de la Facultat de Biologia de la UB. Els fons com el de les Medes són un dels principals atractius per al miler de submarinistes que cada any visiten les Medes i són hàbitats amb una gran complexitat estructural i que afavoreixen el desenvolupament d’una elevada diversitat.

Aquests investigadors ja van fer una prova de trasplantament de colònies de corall vermell comissades a uns pescadors furtius l’any 2011. Els resultats són molt positius i les colònies trasplantades mostren una elevada taxa de supervivència cinc anys després, segons explica el departament.

LA FRASE

Les tècniques de restauració marina es troben en un estadi inicial i necessitem la implicació de diferents actors
Cristina Linares

LA XIFRA

400
fragments
de colònies de gorgònies es van trasplantar durant quaranta minuts d’immersió.

Dins el programa Merces

L’acció forma part de les activitats previstes en el projecte europeu Marine Ecosystem Restoration in Chaging European Seas (Merces) i ha estat possible gràcies a la col·laboració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, els centres de busseig de l’Estartit i les institucions de recerca del CSIC i la UB. També participen en el projecte Merces el Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC i la Universitat de Girona. El projecte compta amb 28 socis de 16 països, es du a terme amb una inversió d’uns 6 milions i fa accions en altres àrees, com el cap de Creus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia