Medi ambient

pagesia

Ipcena reclama una moratòria absoluta per a noves granges de porcí

Considera insuficient el decret del govern, perquè “la densitat de porcs és excessiva”

“Tots els aqüífers de la plana de Lleida estan contaminats”, diu

L’entitat ecologista Ipcena considera que la moratòria parcial i de tres anys per a l’obertura o ampliació de noves granges, prevista en el decret de gestió de dejeccions ramaderes del govern català, és “insuficient”. Ipcena defensa que sigui general i no sols als municipis on l’índex de càrrega ramadera sigui superior al que els seus cultius poden absorbir en dejeccions com a fertilitzant, uns 65 a tot el país.

Joan Vàzquez, secretari general d’Ipcena, assegura: “La moratòria s’ha d’aplicar a tot Catalunya perquè la densitat de porcs és excessiva, i està molt per sobre del raonable.” Segons les seves dades, a les comarques lleidatanes hi ha 2.800 granges de porcí, que envien a sacrificar –dos cops l’any– un total de 9,6 milions de porcs. “Produïm el 57% dels porcs de Catalunya. Simplement, és excessiu per al nostre territori, perquè cal reduir la contaminació de les aigües”, afirma Vàzquez. En aquest sentit, l’entitat assegura: “No hi ha ni un sol aqüífer no contaminat a la plana de Lleida: 140 municipis estan declarats vulnerables, el 60% del total. I d’aquests, hi ha 88 municipis que tenen les seves aigües subterrànies per sobre de 50 ml/l de nitrats, límit establert per la UE per a ús d’aigua potable”.

Propostes

Ipcena amb tota probabilitat presentarà al·legacions al decret de dejeccions ramaderes, previst perquè entri en vigor el primer semestre del 2018. L’entitat proposa “un estudi dels excedents reals de tots els residus orgànics de cada zona de Catalunya”. No sols purins i fems, sinó també llots de depuradora i residus agroindustrials, per tal d’articular una “jerarquia d’utilització” en l’aplicació al sòl com a fertilitzant. A les zones no excedentàries, Ipcena vol que sigui “obligatori” incloure en els nous projectes de granges un tractament de residus propi, “basat en sistemes de metanització i compostatge, readaptant-les a l’ús del llit de palla, sense producció de purins”. També aposta per la valorització del fems, una estratègia que sí s’inclou entre els objectius del decret governamental. “Cal que fomentin l’economia circular, de la que tan hem sentit parlar a la conselleria d’Agricultura, però de debò”, afirma Vázquez.

L’entitat lleidatana considera que el sector ramader del porcí “ha d’anar cap a un model de producció de carn de porcí de qualitat, enlloc de quantitat com ara”, assenyala Vàzquez. I hi afegeix: “Moltes exportacions a la Xina, però no tenim ni un sol segell de carn de qualitat de porc. Es limiten a produir més barat que els xinesos”.

LA FRASE

Es produeix quantitat. No tenim ni un sol segell de qualitat de carn porcina
Joan Vázquez
SECRETARI GENERAL D’IPCENA

LA FRASE

Ens van demanar una pròrroga de la llicència per construir la granja i l’estudiem
Núria Magrans
ALCALDESSA DE TORREFETA I FLOREJACS

Una nova granja de 5.000 porcs en zona ZEPA

L’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs (Segarra) està “estudiant” una sol·licitud de pròrroga de llicència d’obres per construir una granja de 5.000 porcs al poble de Riber, en uns terrenys ubicats a la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) de Plans de Sió. “És il·legal, perquè amb la normativa de ZEPA ara no li donarien el permís, però el 2014 sí li van atorgar”, assegura Ipcena. Ara bé, el propietari , un empresari d’Hostafrancs, no ha executat des d’aleshores les obres, “i legalment les hauria d’haver iniciat 1 any després de tenir l’autorització, que caducava enguany”. Malgrat això, el propietari s’ha limitat a aplanar, recentment, els terrenys.

L’alcaldessa de Torrefeta, Núria Magrans, assegura: “Ens va demanar una pròrroga de la llicència a principis de juliol i, si compleix la normativa, li haurem de donar. I si no, òbviament, no. Ens ho diran els advocats”. Ipcena es va reunir amb l’Ajuntament la setmana passada i “li vam advertir que, a menys que ens demostri que estem equivocats respecte la normativa , si concedeix la pròrroga, els denunciarem als jutjats per prevaricació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona