Medi ambient

medi ambient

recollida selectiva

Un estudi considera viable el retorn d’envasos

La devolució dels cascos de les begudes en podria reduir un 90% l’abocament

La implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) d’envasos d’un sol ús podria augmentar fins a un 95% el reciclatge d’aquests recipients i en reduiria prop d’un 90% l’abocament indiscriminat. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi encarregat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que preveu l’aplicació d’una càrrega addicional de 10 cèntims al preu de venda de l’envàs. Els consumidors pagarien el dipòsit i, en el moment de la devolució, els seria retornat.

La mesura seria complementària a la recollida selectiva d’envasos actual i s’aplicaria a les begudes envasades en vidre, plàstic, llaunes i brics de menys de tres litres, per a productes com ara aigua, sucs, refrescos i cerveses. Segons l’informe, amb aquest sistema es podrien recollir 121.000 tones de residus, és a dir, 41.000 tones més que actualment, i el reciclatge d’envasos de begudes augmentaria d’un 63% a un 95%. A més, tal com va explicar ahir el director de l’estudi, Ignasi Puig, l’abocament d’aquests envasos podria caure de les 1.280 tones actuals a 173, prop d’un 90%.

El retorn dels envasos es faria de manera manual, als botiguers, o a través de màquines que lliurarien uns tiquets amb l’import a abonar, i es podria efectuar en qualsevol establiment, fins i tot si la beguda es comprés fora de Catalunya. Un organisme regulador del sistema garantiria la viabilitat, la transparència i la justa aplicació del sistema.

Amb el SDDR, es preveu que els comerços rebin una compensació econòmica de 40 milions d’euros l’any en concepte de costos laborals, espai, logística, i instal·lació i operació de màquines. L’administració s’estalviaria 17 milions en neteja viària i del medi ambient, i en serveis de recollida i tractament de residus.

El sistema s’ha inspirat en una prova pilot de recollida i devolució d’envasos a Cadaqués l’estiu del 2013 i en els prop de 40 països i regions del món que han implantat amb èxit sistemes similars. El govern, instat pel Parlament, crearà abans d’acabar el 2017 una comissió de treball per tractar de quina manera es pot arribar a posar en marxa aquest mecanisme de gestió dels residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona