Medi ambient

Medi ambient

El CEAB de Blanes reclama “visió conjunta” per al riu Tordera

Rafael Sardà, el cap del Centre d’Estudis Avançats, veu en el recent acord sobre el riu Ter un bon model

El doctor en ecologia marina i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) Rafael Sardà considera que la preservació del riu Tordera, als límits de les demarcacions de Girona i Barcelona, demana “una visió conjunta, territorial”. Sardà recorda que el camí s’ha començat a marcar amb una taula de treball, que va reunir-se per primer cop el 8 de juny a Malgrat de Mar.

Sardà és el cap del grup de recerca de sistemes socioecològics en ambients marins i costaners (CEAB) i coneixedor a fons de l’evolució del riu. Forma part de la comissió d’experts –l’esmentada taula de treball– que redactarà abans de final d’any un pla per frenar l’erosió del delta.

Llicenciat en ciències biològiques, Sardà recorda que Blanes ha tingut en la platja “l’actiu més important” des de fa molts anys, primer amb l’indústria i des de fa més de mig segle amb el turisme. Hi afegeix que l’estat de la platja, en constant regressió, està lligat al cabal del riu Tordera, que neix al poble de Montseny (Vallès Oriental) i que té un recorregut de 200 quilòmetres.

Sardà valora que dos elements que havien causat dany al riu, com ara l’antiga extracció d’àrids per al sector de la construcció, i la platja, com ara la col·locació d’una escullera –“que feien desancorar la platja”, diu– ja s’han deixat de fer. Per això, cal que no tothom “vagi a la seva” i tenir “una visió conjunta”.

El CEAB, que depèn del Centro Superior d’Investigaciones Científicas (CSIC) de l’Estat, i l’Arxiu Municipal de Blanes han organitzat una exposició, oberta fins dissabte a la sala María Luisa García-Tornel i Casa Oms. La platja de Blanes i el delta de la Tordera: passat, present i futur permet comprovar l’evolució de la platja de Blanes (des de la roca de sa Palomera fins a la desembocadura del riu Tordera) i del mateix riu.

Un referent

Sardà assenyala que el recent acord sobre el riu Ter és un model a seguir. “La retirada d’aigua del cabal [per transvasar] és fer-li minvar les funcions ecològiques. Per això hi ha d’haver una consens i una visió territorial”, afirma. El 2 d’agost la Taula del Ter, incloent-hi la Generalitat, va concretar un acord treballat durant vuit mesos per reduir el transvasament d’aigua del Ter cap a l’àrea metropolitana de manera progressiva.

LA FRASE

Per comparar-ho amb el Ter, tot el que sigui enretirar aigua del cabal redueix les funcions ecològiques del riu [Tordera]
Rafael Sardà
Doctor en ecologia marina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona