Medi ambient

Medi ambient

El projecte Captor creix amb una nova aplicació mòbil

Permet veure l’estat de la qualitat de l’aire pel que fa a l’ozó en les 44 estacions de mesurament que tenen

El projecte Captor va engegar ara fa un any amb l’objectiu d’ampliar la xarxa de mesurament de l’ozó a través d’aparells de baix cost instal·lats en diversos punts del territori gràcies a la col·laboració ciutadana. “L’arrencada, l’estiu passat, va ser de prova, però va servir per millorar i resoldre problemes en els aparells de mesurament i crear una xarxa de voluntaris que col·laboren amb nosaltres”, explica Anna Ripoll, doctora en ciències de l’atmosfera i membre del CSIC. Per a aquesta campanya d’estiu –moment de l’any en que l’ozó és més present a causa de les condicions meteorològiques– ja hi ha en marxa 44 estacions de mesura repartides en tres regions europees: Catalunya, el sud-est d’Àustria i el nord d’Itàlia. Osona és el territori amb més aparells en funcionament, ja que n’hi ha 16 actualment.

Difusió i pedagogia

A banda de recollir dades i detectar en quins punts de la geografia té més incidència l’ozó, el projecte Captor té l’objectiu de fer difusió sobre la problemàtica de la qualitat de l’aire. En aquest sentit, s’ha creat una aplicació mòbil gratuïta anomenada CaptorAIR que permet veure en temps real les concentracions d’ozó de totes les instal·lacions que s’inclouen en el projecte.

Pel que fa a la situació a Osona i en especial la Plana de Vic, Anna Ripoll explica que l’estiu va començar d’una manera crítica: “Al juny vam tenir molts episodis i molt seguits. Ara s’ha estabilitzat.” Sobre la solució, apunta que reduir l’emissió de gasos procedents de vehicles a l’àrea metropolitana “seria molt important”: “Però l’ozó no surt directament d’un punt concret, es forma amb l’ajuda de diversos elements i la radiació solar. No seria definitiu però ajudaria molt a reduir-lo”, remarca.

LA XIFRA

16
aparells
del projecte Captor estan situats a la comarca d’Osona. A Catalunya n’hi ha 23 en total

Clàusules socials en els contractes de Sant Feliu

L’Ajuntament aprova definitivament el pla de rescat social per assegurar drets a tots els ciutadans i disminuir la pobresa

El pagament segons la renda familiar s’estén a més serveis

Sant Feliu de Llobregat
 

Palafrugell cobrarà als veïns que ocupen el carrer al litoral

LLAFRANC
 

Dubtes de la Paeria sobre el parc comercial de Carrefour

Lleida
 

L’espai naturalitzat de la plaça Moragas de Premià, a punt per obrir aquest mes

Premià de Mar
 

Eixamplaran el pont sobre la riera Bullidors de Fontajau per fer-hi una vorera

girona
 
SEGURETAT

Nova campanya de control de velocitat, d’abast europeu

 

Una dècada d’ajudes agroambientals

Alella
 
JAUME RAMOT
NATURALISTA I PRESIDENT DEL GRUP DE NATURA STERNA DE LA VALL D’ARO

“Un poble és ric si cuida el seu capital natural”

castell-platja d’aro
 

Ple d’empreses volen fer la nova Oficina d’Atenció Ciutadana

Lleida