Medi ambient

turisme

balanç

Ocupació turística del 42% al setembre a la regió central

Es registren més reserves en hotels, cases rurals i apartaments però menys als càmpings a les comarques centrals barcelonines

La demanda de cases rurals del Berguedà i hotels a l’Anoia es dispara, segons la Diputació

Les comarques barcelonines de la Catalunya Central van registrar de mitjana al setembre un 42% d’ocupació, segons dades de la Diputació de Barcelona. Els hotels van ser els que més clients van tenir –més del 50% de les habitacions plenes–, mentre que els apartaments turístics van ser els que menys ocupació van registrar. Les dades de l’enquesta Flaix d’ocupació turística, duta a terme pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona, demostren que creixen les reserves als hotels, les cases rurals i els apartaments turístics però en canvi cauen als càmpings. El creixement interanual més important ha estat el del turisme rural al Berguedà (23 punts percentuals) i el dels hotels a l’Anoia (18).

Pel que fa als hotels, l’informe de la Diputació destaca els creixements significatius a les comarques centrals, especialment en el cas de l’Anoia, on els hotels van registrar al setembre un impuls de 18 punts percentuals. L’única comarca on baixa lleugerament és el Berguedà (-0,38 punts percentuals). Tot i els bons resultats de la regió, les millors xifres d’ocupació són a la costa, on hi ha més pressió turística, i cal destacar que entre els hotels amb ocupacions més baixes n’hi ha del Moianès (33,9%) i el Berguedà (41,7%), dues de les comarques amb menys oferta hotelera.

Pel que fa al turisme rural, el creixement més destacat és el de la demanda de cases rurals al Berguedà, que augmenta 23 punts percentuals, fins a una ocupació del 54,69%. El percentatge d’ocupació és el més alt de la regió. També creixen les reserves a l’Anoia (12 punts percentuals), tot i que la xifra d’ocupació és encara discreta. I en canvi, el Moianès, amb una oferta d’allotjament rural en termes quantitatius discreta, presenta la caiguda més significativa (-6,9 punts percentuals, fins al 42%). També tenen variacions interanuals negatives el Bages i Osona. Per quinzenes, al Bages i al Moianès l’ocupació creix durant la primera quinzena, però cau en la segona. A Osona passa a l’inrevés, és a dir, l’ocupació perd punts durant la primera part del mes i es recupera positivament en la segona. Les comarques de l’Anoia i el Berguedà tenen creixements similars durant tot el mes.

Sobre els apartaments turístics i els càmpings, l’informe de la Diputació no ofereix dades per comarques, però sí en canvi per marques turístiques. En el primer cas, la marca Paisatges Barcelona (Osona, Moianès, Bages i Anoia) creix 6,36 punts percentuals en comparació amb el setembre de l’any passat. L’ocupació queda en el 34,82%. En canvi, als càmpings baixa. En concret, l’ocupació al setembre va ser d’un 41,03%, més de 7 punts percentuals per sota en relació amb les dades de fa un any. El Berguedà està inclòs en la marca Pirineus. En aquest cas, la comarca registra una de les millors xifres dels establiments de càmping amb una ocupació mitjana del 73,9%, 13 punts més. Pel que fa a la marca Paisatges Barcelona, l’ocupació dels apartaments és d’un 34,82% (creix més de 6 punts), i quant a la marca Pirineus, no hi ha dades.

LA XIFRA

65,14%
d’ocupació
van registrar els hotels del Bages, la més alta de la Catalunya Central. La segueix la dels hotels anoiencs.

Detecten menys estacionalitat

L’estudi de la Diputació de Barcelona qualifica la temporada de “bona” en els quatre tipus d’allotjaments respecte a l’indicador d’ocupació, i destaca especialment el sector de l’allotjament rural, que ha obtingut creixements durant tots els mesos. L’informe també detecta una “disminució significativa de l’estacionalitat en l’activitat d’establiments hotelers i de turisme rural, alleugerint el tradicional pic d’agost”. Alguns factors que l’informe assegura que poden explicar part dels bons resultats són la recuperació definitiva del “turisme de proximitat i nacional”, complementat per la bona marxa del turisme internacional. També destaca que no es perceben a l’entorn de Barcelona els efectes dels atemptats del 17 d’agost. Sobre els hotels, l’informe destaca “xifres rècord” aquest estiu. Pel que fa al turisme rural, assenyala: “Han obtingut ocupacions màximes durant els quatre mesos analitzats. I tot i que el turisme rural segueix mostrant comportaments molt estacionals, aquest any és menys accentuat.” En el cas dels càmpings, la temporada és bona “després d’un primer semestre més fluix”. I sobre els apartaments, destaca un comportament moderat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Municipal

Barcelona ja té 172 km de vies ciclistes i 61 més de projectats

El nou carril bici de la Gran Via entre Espanya i Universitat estarà a punt per Nadal

barcelona
 
Municipal

Volen anul·lar el permís per poder ampliar Fricafor

VILAFANT
 
Municipal

Sant Feliu adquireix pisos de bancs a baix preu per destinar-los a lloguer social

SANT FELIU DE GUÍXOLS
 

Begur tramita un pla local de Joventut

BEGUR
 
serveis

Més descomptes a la nova targeta jove de Reus

 
cabrera de mar

Talls de trànsit per millorar els carrers al centre

 
Municipal

Augment d’un 35% dels usuaris de la biblioteca

Manlleu
 
Territori

La Diputació construeix un nou tram de carril bici

Sant Pere de Torelló
 

Reus instal·la les càmeres de vigilància a Mas Abelló

Reus