Medi ambient

medi ambient

La vegetació retorna a la maresma de la Pletera

La salicòrnia, els joncs, la salsola i l’obione són algunes espècies recuperades

La maresma recuperada de la Pletera, a l’Estartit, presenta un nivell de revegetació natural notable, especialment perceptible al sector sud –el més proper a la bassa de Fra Ramon–, que va ser el primer on es va actuar. Els tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i de l’àrea municipal de Medi Ambient han constatat que la colonització espontània avança al ritme que toca en aquest tipus d’ecosistemes.

També han comprovat que les replantacions naturals que s’hi van fer el 2016 en determinats punts han donat molt bons resultats i uns elevats nivells de supervivència. D’aquesta manera, no es descarta tornar-ne a fer en cas que sigui necessari en algun altre punt, com per exemple, quan es retiri la línia elèctrica soterrada i es faci la xarxa d’itineraris.

En aquests moments, els visitants de la Pletera poden veure fàcilment com avança el procés de revegetació i també les diferències existents entre les tres zones recuperades entre el 2015 i aquest any.

La capacitat de revegetació natural era un dels aspectes que generaven més interès als científics i un dels objectius clau del projecte. Inicialment, era d’esperar que la simple recuperació de la cota original de la maresma i la retirada de materials acumulats per fer l’antiga urbanització, fos suficient perquè la vegetació halòfila (adaptada a elevades concentracions de sal) tornés a ocupar el nou espai. No obstant això, no se sabia quina capacitat tindria de fer-ho de manera natural i si caldria reforçar aquest procés amb plantacions de llavors o planter. El seguiment científic que s’està fent a la zona confirma els millors pronòstics i, per tant, es pot concloure que l’espai ja es troba en ple procés de colonització per la vegetació que li és pròpia, principalment salicòrnia, salsola, joncs i obione.

En aquest tipus d’ecosistemes, un petit canvi de cota de pocs centímetres condiciona el canvi de vegetació. Amb tot, aquestes plantes tenen en comú un cicle biològic concentrat sobretot a l’estiu, quan la maresma està seca, moment en què floreixen, donen el fruit i tenen les llavors a punt per quan arribin les llevantades de tardor.

Salicornars, d’Interès Comunitari (HIC)
Cal tenir en compte que els salicornars són un dels 198 hàbitats d’interès comunitari (HIC) definits per la Unió Europea (UE). La llei els defineix com a hàbitats que es troben amenaçats de desaparició o en regressió, o bé que són representatius d’almenys d’una de les set regions biogeogràfiques en què es troba estructurada la UE. A Catalunya hi ha 94 HIC i a la Pletera en trobem representats 8 d’ells, la qual cosa ens dóna una idea de l’alt valor i de la fragilitat d’aquest espai natural. En concret, aquests HIC ocupen pràcticament el 60% de la superfície de la Pletera, i amb les actuacions projectades aquesta extensió s’incrementarà.Pel que fa als salicornars, per bé que se’n troben en algun petit punt del Ter Vell, la Gola i el Mas Pinell, la Pletera es convertirà en el sector dels aiguamolls del Baix Ter amb una major densitat i superfície.
Programa Life
Life Pletera és l’acrònim del projecte Desurbanització y recuperació de la funcionalitat ecològica en els sistemes costaners de la Pletera (LIFE13 NAT/ES/001001). És un projecte subvencionat pel programa Life, l’instrument financer de la Comissió Europea per a la preservació del medi ambient a Europa. El Life Pletera té un pressupost de 2.528.148 euros, el 75% dels quals (1.896.111) estan aportats pel programa Life. La resta l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia