Medi ambient

municipal

El Besòs aspira a ser referent en innovació ambiental

El projecte amb fons europeus liderat per l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs destinarà recursos a millorar la qualitat de l’aigua i a fer-ne una gestió més sostenible

La UPC impulsarà investigacions per a l’estalvi energètic

Convertir el territori del Besòs en un referent de la innovació ambiental i en un espai capdavanter en recerca per a la reducció de la contaminació i l’estalvi energètic. Cap a aquest objectiu anirà encaminada una inversió d’1,1 milions d’euros procedent en part de fons europeus. El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Litoral Besòs subvencionarà al 50%, amb recursos procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), un total de cinc operacions i vuit actuacions. L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs és l’encarregat de liderar i coordinar les actuacions, que tenen el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Ajuntament de Badalona, el Consorci del Besòs i la Fundació b_TEC. Cadascuna de les operacions la tirarà endavant un dels socis del PECT, que es faran càrrec de la meitat del cost de cada actuació.

Inici imminent

Els projectes es posaran en marxa aquest novembre i tindran un termini d’execució que finalitza el 2020. La UPC i el Consorci del Besòs lideren dos projectes complementaris per a la qualitat dels recursos hídrics. La UPC s’encarregarà de monitorar la qualitat de l’aigua del mar i del riu Besòs en diversos punts. D’aquesta manera, s’obtindran dades fiables i es podran oferir possibilitats de millora a partir de la utilització de l’aigua de la capa freàtica. També s’estudiarà com es pot fer servir aquesta aigua per ampliar el sistema de reg. El Consorci del Besòs s’encarregarà de les instal·lacions necessàries per dur a terme el projecte. La subvenció global per a aquesta línia és de 246.000 euros. La UPC ha obtingut també una subvenció de 126.500 euros per impulsar un treball d’investigació sobre la cadena de generació, transport i distribució de l’energia elèctrica encaminat a buscar fórmules per a l’estalvi energètic en edificis intel·ligents.

L’Ajuntament de Badalona serà l’encarregat d’un projecte de millora del cicle de l’aigua a la zona sud de la ciutat per facilitar la reutilització d’aigües freàtiques i reduir-ne el consum. Aquest projecte, que tindrà una subvenció de 127.000 euros, es desenvolupa a Badalona amb la voluntat d’estendre’l en el futur a l territori del Besòs.

Josean Rubio, tècnic de l’Ajuntament de Sant Adrià i coordinador del PECT Litoral Besòs, qualifica de “molt positives” les dinàmiques de col·laboració que s’han generat entre els diversos socis i avança que aquest podria ser el punt de partida de cara a accions conjuntes en el futur. De fet, el projecte que aspirava a aconseguir el finançament europeu sumava fins a onze operacions i setze actuacions, i no descarten tornar a presentar en edicions properes els projectes que han quedat fora en aquesta ocasió.

LES XIFRES

1,1
milions d’euros
és el pressupost del PECT Litoral Besòs. La meitat dels diners procedeixen de fons europeus.
3
anys
serà el període d’execució dels projectes, que es començaran a posar en marxa el mes vinent.

Impuls a la incubadora d’idees

Una de les propostes impulsades per l’Ajuntament de Sant Adrià era la creació d’una incubadora d’idees, Innolab Besòs, concebuda per fomentar actuacions i treballs de consolidació d’empreses creades a través de noves idees. Tot i que ha quedat fora de les propostes aprovades del PECT i no rebrà subvenció europea, el consistori està buscant vies alternatives de finançament perquè creu en el projecte. A més, de manera paral·lela, han presentat una al·legació al PECT per mirar d’obtenir recursos per aquesta via.

El projecte de la incubadora d’idees vol acostar el talent sorgit del campus universitari del Besòs de la UPC i impulsar les propostes d’estudiants i investigadors que es puguin concretar en idees de negoci en l’àmbit de la qualitat ambiental i la sostenibilitat energètica. Un dels objectius de l’Ajuntament és acostar a la ciutat els estudiants del campus, siguin o no veïns del municipi, i poder-los oferir serveis d’orientació laboral un cop hagin acabat els estudis. Per aquest motiu, es treballa en l’elaboració d’un conveni que permeti l’accés dels estudiants als serveis d’informació i orientació laboral que l’Ajuntament té disponibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona