Medi ambient

Begues veurà desaparèixer per fi l’abocador del Garraf

L’Àrea Metropolitana aprova un nou projecte per clausurar la instal·lació i restaurar el paisatge de 40 hectàrees

S’abarateix el pla anterior substituint terrasses per camins que ressegueixen la vall d’en Joan

Després d’onze any d’espera, Begues té a tocar, per fi, la restauració de la part de l’abocador del Garraf que és al seu terme municipal. El consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable de la instal·lació, ha aprovat un nou projecte per clausurar i restaurar de manera definitiva un abocador que va recollir els residus de Barcelona entre el 1976 i el 2006. Aquest projecte reformula l’anterior, que tenia un cost de 39 milions d’euros i que va quedar aturat amb l’arribada de la crisi. Ara s’invertiran 27,7 milions d’euros en la clausura total i la restauració paisatgística de 448.735 m², la pràctica totalitat dels quals estan al terme municipal de Begues.

Segons l’AMB, el nou projecte manté la qualitat tècnica i paisatgística però amb una reducció significativa del cost, que serà sufragat en part pels fons europeus Feder. L’ens metropolità assegura: “S’han buscat solucions més econòmiques amb resultats igual d’efectius.” S’ha decidit passar d’un sistema de cobertura per terrasses, que exigia molts moviments de terres, a un altre de camins. Aquest manté el perfil de la vall d’en Joan, on es troba l’abocador, tot respectant el seu pendent natural. El sistema de camins serà complementat amb la plantació d’espècies vegetals autòctones. Els treballs es començaran per la part superior de la vall per tal que les aigües pluvials no s’infiltrin a les zones que ja estan segellades.

Aquest nou projecte s’executarà per fases. La primera fase continuarà amb el segellat dels residus per evitar riscos al medi ambient. Aquesta fase tindrà un pressupost de 3 milions d’euros, finançat amb aportacions de l’Agència de Residus de Catalunya.

La segona fase disposarà d’un pressupost de 2 milions d’euros i consistirà en la restauració paisatgística de l’entorn. La previsió és que aquestes obres, que tindran un abast de 77.400 m², comencin a mitjan 2018. Durant l’any que ve s’espera començar la tercera i última fase, que s’anirà executant segons la disponibilitat pressupostària.

L’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, es va mostrar satisfeta al consell metropolità, ja que el nou projecte ha estat aprovat després d’anys de reivindicacions de l’Ajuntament. Les 60 hectàrees de l’abocador estan repartides entre Gavà –20 hectàrees– i Begues –les 40 restants–, però només s’ha intervingut a la part gavanenca.

En 30 anys d’activitat l’abocador ha rebut 27 milions de tones de deixalles, que han arribat en alguns punts als 100 metres d’altura. Mercè Esteve va demanar a l’AMB “un calendari econòmic efectiu, que permeti completar la total restauració” i la implicació de més administracions ”per fer efectiu aquest compromís”.

LA FRASE

Cal un calendari econòmic efectiu que permeti completar la total restauració de l’abocador
Mercè Esteve
Alcaldessa de Begues

LA XIFRA

27,7
milions
d’euros costarà la clausura definitiva i la restauració paisatgística de l’abocador del Garraf.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Palamós dona relleu al pont Eiffel amb un passeig en paral·lel a la riera Aubi

palamós

Colau i el govern ultimen un acord en el pla del 30%

barcelona

Girona proposa una exempció en la taxa d’enterrament

girona
girona

Col·loquen les dovelles al pont del Dimoni de Girona

L’ACA farà 200 actuacions d’emergència pels aiguats

Ripoll/ Santa coloma

SOS Costa Brava vol recaptar 60.000 euros

Figueres
el temps
servei meteorològic de catalunya

Precipitacions persistents al sud del Principat

Possibles limitacions a alguns vehicles de dièsel

Barcelona

Trien els setze projectes finals del pressupost participatiu de l’Escala

L’ESCALA