Medi ambient

Un total de 133 actuacions de conservació de la natura impulsades per la Diputació i La Caixa

La Diputació de Girona i l’Obra Social La Caixa van renovar ahir el seu conveni de millora del patrimoni natural i reinserció social, i van fer balanç dels primers 11 anys d’actuacions. Tal com van destacar tant el president de la Diputació, Pere Vila, com el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana, el programa té dos objectius: desenvolupar actuacions per a la conservació del medi natural i afavorir la integració de col·lectius en risc d’exclusió social. A més, els últims anys s’està apostant també per un altre objectiu: encapçalar algunes línies de recerca innovadores per preservar serveis ecosistèmics valuosos. “El que sempre ens ha inspirat és que el benestar dels espais naturals genera benestar per a les persones”, va ressaltar el director corporatiu de recerca i estratègia de la Fundació Bancària La Caixa, Àngel Font.

8,9 milions

Des del 2006, quan es va posar en marxa el programa, La Caixa hi ha destinat 8,9 milions d’euros, cosa que ha permès la realització d’un total de 133 actuacions, en què han participat més de 800 persones en risc d’exclusió. Els projectes s’han repartit al llarg de tota la geografia gironina i han arribat a totes les comarques de la demarcació. La comarca on s’han realitzat més projectes ha estat l’Alt Empordà (42), seguida del Baix Empordà (36) i el Gironès (28). Entre les 133 actuacions d’aquests 11 anys destaca l’esforç que es va fer per recuperar els espais cremats a l’Alt Empordà just després dels grans incendis produïts l’any 2012, mitjançant diversos projectes de millora dels boscos de ribera.

Pel que fa al conveni del 2016 (executat entre el 2016 i el 2017), ha permès dur a terme 16 actuacions en què han participat més de 70 persones en risc d’exclusió. Entre els projectes realitzats hi ha la millora de la qualitat de l’aigua i de la vegetació de ribera als rius Ter i Manol, la recuperació de pastures i espais oberts per afavorir la ramaderia de muntanya a l’Alta Garrotxa, l’estudi sobre el maneig i la gestió de prats de dall a l’Albera, l’eliminació de flora exòtica invasora al cap de Creus i al Montgrí, la creació i recuperació d’itineraris saludables a l’estany de Banyoles i a les Gavarres, i la integració dels rat-penats en el control de mosquits i altres plagues en arrossars del Baix Empordà.

Nou conveni

A tot això caldrà sumar-hi el que aporta la renovació del conveni signat ahir: 450.000 euros més per dur a terme actuacions el 2018 que permetran inserir 60 persones. Entre les accions que s’estudien hi ha l’estudi de l’efecte d’herbicides i pesticides sobre abelles i ocells, i la incorporació d’aquests productes a la xarxa tròfica; l’estudi de la viabilitat de les nàiades com a sentinelles de malalties infeccioses; els treballs forestals per a la conservació de boscos madurs...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia