Medi ambient

NIL TRESENS

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA GREENPEACE PONENT

“No volem buscar les pessigolles a ningú, volem conscienciar”

L’entitat ecologista Greenpeace acaba de constituir la seva delegació a Lleida. L’associació aterra amb la voluntat de fer pedagogia local sobre problemàtiques ambientals globals

La carta de presentació de Greenpeace deixa clars quins són els seus principis: “Organització ecologista i pacifista internacional, econòmica i políticament independent, que no accepta donacions ni pressions de governs, partits polítics o empreses.” Amb més de 3 milions de socis arreu del món, 110.000 dels quals a l’Estat espanyol, l’entitat acaba de constituir el seu grup de treball a les terres de Ponent. A Lleida hi ha diversos grups ecologistes actius, que hagin decidit instaurar-hi una delegació de Greenpeace és perquè han detectat que aquests grups no són prou operatius?
A Lleida hi ha grups ecologistes que ja s’ocupen del territori, com pot ser Ipcena, per exemple. Però Greenpeace no hi tenia presència i en aquesta regió hi ha molts socis de Greenpeace, alguns ho són des de fa trenta anys. S’ha donat la circumstància que un grup de persones amb ganes de donar suport a la causa mediambiental i ecologista ens hem decidit a impulsar Greenpeace aquí. La coordinadora, la Loreto Farreny, havia estat participant molt activament al grup de Tarragona. Si ens hem decidit a impulsar el grup de Lleida és perquè hem tingut la necessitat d’aportar el nostre gra de sorra.
No senten representats els seus interessos en les entitats ecologistes que ja estan actives?
Com més n’hi hagi, millor. Greenpeace està obert a fer contactes i a actuar conjuntament amb d’altres entitats que estan actives al territori. Només fa tres mesos que vam fer la primera reunió i de moment som 38 membres. Alguns de nosaltres ja havíem estat vinculats a altres associacions o entitats. El que ens mou són les ganes d’aportar coses, les ganes de participar, més que no pas estar afiliats a una entitat i pagar una quota.
La militància activa?
Exactament.
Quin àmbit d’actuació es fixen?
Tota la demarcació, tant la plana com la muntanya. La intenció que té Greenpeace a Ponent és actuar en un àmbit local per propiciar canvis globals. Amb temes com ara l’agricultura o les energies renovables hi ha una sèrie d’actuacions que es poden dur a terme des d’aquí per fer possible una societat més sostenible.
Arrenquen amb alguns temes específics per treballar en la demarcació?
Greenpeace a Lleida se centra a sensibilitzar la població sobre problemes d’àmbit local però també global. Quins problemes hi ha aquí ara mateix? L’agricultura i l’ús de fitosanitaris o les incineradores, però també ens preocupa la desforestació i les espècies en perill d’extinció, com puguin ser les cigonyes. Hem de treballar localment però sense deixar de banda què passa arreu del món, perquè tot té relació. Quines afectacions tenen en un àmbit global les mancances que detectem localment, explicar bé això és la nostra missió.
Ha parlat de les cigonyes, quina posició adopten en la controvèrsia sobre els nius a la catedral?
A l’associació, aquest tema no l’hem debatut en profunditat.
I sobre els purins?
Els incloem en el problema agronòmic. A Lleida hi ha molta agricultura, cosa que està molt bé, però s’ha de tenir clar que hi ha uns nivells màxims d’aplicació de purins. La conscienciació dels pagesos és fonamental perquè ells tenen a la seva mà una gran part de les actuacions sobre temes sensibles, com ara l’ús de plaguicides i els efectes sobre el canvi climàtic. Els pagesos han de tenir cura de cuidar el medi ambient perquè ells són els que estan més en contacte amb la terra. Ens posem el repte d’impulsar la conscienciació dels pagesos, que compleixin la llei i que entenguin per què s’ha de complir. Ens interessa que siguin capaços de veure quins problemes tindrem si no es compleix la llei.
Acaben d’aterrar i posen els pagesos en el punt de mira? No temen trobar reticències?
Podria ser, però nosaltres sempre intentem que no es malinterpreti la causa mediambiental. No volem buscar les pessigolles a ningú, volem conscienciar i prou. No som aquí per criticar ningú ni per assenyalar cap comportament, sinó per explicar quin és el punt de vista d’una associació internacional com és Greenpeace i perquè defensem el que defensem. Tenim la intenció d’actuar en diferents àmbits: educació en centres escolars, conscienciació en espais oberts i places o organitzar tallers. El repte és la sensibilització de la gent al voltant de les causes ambientals i el canvi climàtic. Nosaltres creiem que l’arrel del canvi és el poble, la gent. Volem fer pedagogia.
Un altre puntal econòmic és el turisme. Com l’aborden?
La meva opinió és que el turisme en massa pot portar una problemàtica mediambiental. Seria interessant explorar l’ecoturisme, és possible i viable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia