Medi ambient

L’ACA implanta als rius els cabals de manteniment

A partir de l’1 de juny el control del volum d’aigua es farà efectiu al Ter, el Llobregat, la Muga i el Foix, i a partir del 2020, a la resta de cursos fluvials de les conques internes

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) implantarà, a partir de l’1 de juny, l’obligatorietat d’alliberar cabals ambientals o ecològics en el 50% dels rius i conques internes, seguint les directrius que marca l’actual planificació hidrològica catalana entre el 2016 i el 2021. La implantació serà progressiva, de manera que aquest any s’aplicarà als trams de rius protegits i a partir del 2020, a la resta de cursos fluvials. Els cabals de manteniment, també anomenats ambientals o ecològics, són el volum d’aigua que es deixa anar de manera constant al riu, amb l’objectiu de garantir el bon funcionament dels ecosistemes vinculats al medi hídric. Per tant, recorda l’ACA, aquest cabal ha de ser compatible amb la resta de demandes ordinàries dels cursos fluvials, com són els usos domèstics, industrials i agrícoles.

Cabals fixats

Pel que fa als cabals fixats, en les darreres comissions de desembassament ja es van fixar els previstos per als rius Ter, Llobregat, Muga i Foix, que són els que es faran efectius a partir de l’1 de juny. Concretament, en el sistema Ter Llobregat s’ha fixat el cabal del riu Ter, “que s’haurà de respectar en tot moment”, segons l’ACA i que està dividit en tres trams: al Pasteral –el cabal oscil·larà entre l’1,77 i els 2,22 m³/s–, al seu pas per Girona –entre 3 i 3,55 m³/s– i a la seva desembocadura a Torroella de Montgrí –entre els 2,64 i els 4,29 m³/s–. En el cas del Llobregat, aquest haurà de portar un cabal a la sortida de la Baells entre els 0,6 i els 0,9 m³/s, mentre que el seu afluent, el Cardener, haurà de dur entre 0,45 i 0,56 m³/s a la sortida de Sant Ponç. Pel que fa a la Muga, el seu cabal a Pont de Molins haurà d’oscil·lar entre els 173 i els 259 l/s i, finalment, el riu Foix, a la sortida de l’embassament, que haurà de ser d’entre 37 i 51 l/s.

LA DATA

01.06.18
Dia
a partir del qual s’haurà de fer efectiu el cabal ambiental als trams de rius protegits.

La planificació hidrològica

Aquesta primera implantació forma part dels objectius estratègics de la planificació dels recursos hídrics i suposa, segons l’ACA, un pas molt important en la millora de l’estat ecològic dels rius, tal com preveu la directiva marc de l’aigua. El gener del 2017, la Generalitat va aprovar el pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i el seu programa de mesures, el full de ruta de la planificació hidrològica catalana per a un període de sis anys (2016-2021). Aquesta planificació, a més de fixar i detallar inversions previstes de prop de 1.000 milions d’euros, també preveu mesures d’obligat compliment, com ara la implantació dels cabals ambientals en tots els trams de riu de les conques internes.

Durant el procés de configuració de la planificació hidrològica es va dur a terme un procés de participació en el qual es destaca el paper de la Taula del Ter, en la qual es van plantejar les peticions de les entitats del territori en l’àmbit dels cabals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona