Medi ambient

La vacuna per reduir el nombre de senglars, efectiva en el 100% de les femelles

Les dades són del primer any de la prova pilot al Vallès i ara els científics volen saber si els efectes són duradors

També ha reduït la mobilitat dels mascles

És hora, encara, de tocar de peus a terra, però les dades del primer any de la prova pilot amb vacunes anticonceptives per reduir la població de porcs senglars a les zones urbanes properes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, al Vallès Occidental, conviden a fer volar coloms. Concretament, i segons ha explicat el responsable tècnic del projecte, Manel López-Béjar, el tractament ha estat efectiu en el 100% de les femelles de senglar tractades. Això vol dir que cap de les femelles de senglar recapturades tenia hormones sexuals als seus ovaris, és a dir, no eren aptes per a la reproducció. I és que aquesta és la clau d’una prova pilot que, de fet, tracta de valorar l’eficàcia de la immunocontracepció en els animals.

Tot i això, López-Béjar vol ser mol caut i assegura que encara és d’hora per donar per bo que la vacuna és efectiva en aquest 100%. “La prova pilot és de quatre anys i cal veure si els resultats son duradors en el temps”, defensa. En tot cas, en aquest primer any de vigència de la prova pilot, els resultats també són positius en els mascles, ja que s’han reduït moltíssim els seus moviments, “ja que no van a buscar”, i això ha repercutit també en menys incidents amb senglars, per exemple, en menys accidents de trànsit.

La prova pilot, la duen a terme, des del mes de març del 2017, un equip d’investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat de la UAB, coordinat per López-Béjar, director del departament de sanitat i anatomia de la Facultat de Veterinària amb l’ajut dels Agents Rurals, que són els encarregats de capturar els animals. Els ajuntaments de Terrassa, Sant Cugat, Matadepera i Vacarisses aporten 4.000 euros cadascun cada any i la Diputació de Barcelona n’aporta 100.000 per als quatre anys.

LES XIFRES

100%
és l’efectivitat
del tractament amb hormones sobre les femelles dels senglars.
164.000
euros
és l’import d’aquesta prova pilot de quatre anys. 100.000 els aporta la Diputació i 64.000 els municipis.

Proposta per ampliar a Collserola i la resta del país

La comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona, col·laboradora del projecte, ha celebrat “l’èxit” de la iniciativa i ha xifrat en 400 el nombre de cries que han deixat de néixer. López-Béjar, però, ha aclarit que aquesta xifra és només una estimació basant-se en els animals tractats. En tot cas, la comissió ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona i al govern català que estengui aquesta mesura de control ètic de la població de senglars i deixi de banda la caça “massiva”, que provoca una “alteració de l’ecosistema i, a mitjà termini, un augment del nombre d’animals”. López-Béjar considera possible extrapolar aquesta prova pilot a territoris “urbans i periurbans” com ara el parc de Collserola però inviable arreu del país. El científic, però, defensa que cal acompanyar aquestes accions de la conscienciació ciutadana, “ja que si els porten menjar, l’animal, salvatge, passa a ser domèstic i llavors les accions han de ser unes altres”, com ara impossibilitar que arribin als contenidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona