Medi ambient

Càmeres en caixes niu per detectar depredadors

S’han instal·lat als Aiguamolls de l’Empordà en nius per a gaig blau

Endesa va engegar l’any passat, en col·laboració amb el Parc Natural dels Aiguamolls, un projecte de conservació del gaig blau, que va tancar el 2017 amb 96 noves cries d’aquesta espècie. Des de començament d’any, s’han anellat 51 pollets i es calcula que, en total, n’han nascut una setantena. La biòloga responsable del projecte, Cristina Fernández, assegura que es tracta d’una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat. Entre els factors a què atribueix el descens, hi ha les condicions meteorològiques, però, sobretot, els depredadors. Per esbrinar quins animals es mengen les cries i fan malbé nius, han instal·lat de manera experimental sis càmeres que realitzen vídeos i fotografies. L’objectiu és ara analitzar les imatges que han captat i de cara a l’any vinent poder col·locar-ne de noves amb més precisió que ajudin a definir “què passa” i a adoptar mesures per combatre-ho.

Protegir i fomentar la conservació del gaig blau. Aquest és l’objectiu amb què va néixer l’any passat el projecte que realitza Endesa amb la col·laboració del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La iniciativa d’instal·lar caixes niu per promoure el seu establiment i la seva reproducció no era nova, però el projecte va posar-hi ordre i va substituir els nius que s’havien muntat a finals dels noranta per caixes fetes de formigó i cartró, molt més resistents.

En total, l’any passat se’n van instal·lar 30 de noves, en què van néixer uns 96 pollets. Aquest any se n’hi han col·locat cinc més, que afegides a les cinc de fusta que ja hi havia sumen un total de 40. D’aquestes, 32 han estat ocupades per diverses espècies, entre les quals hi ha el gaig blau.

La biòloga responsable del projecte, Cristina Fernández, ha explicat que des de començament d’any han registrat 21 parelles instal·lades a les caixes niu i han anellat 51 polls de la setantena que calculen que hi han nascut.

Fernández assegura que les dades demostren que el projecte funciona, però alerta que són lleugerament inferiors a les registrades per aquestes dates l’any passat. Entre els motius hi hauria les condicions meteorològiques, que poden haver dificultat l’accés a l’alimentació de les cries, i els depredadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia