Medi ambient

Mobilitat

L’Èrica, el bus “amable”

Arriba a Girona el bus sense conductor, que està de gira per primera vegada a Catalunya

Fins dissabte, tothom qui vulgui pot pujar gratuïtament al vehicle, que circula pel campus Montilivi de la Universitat de Girona

El futur de la mobilitat urbana va treure ahir el cap pel campus Montilivi de la Universitat de Girona (UdG). L’Èrica, el bus sense conductor, es va passejar per davant de les facultats en el marc d’una gira de presentació que l’està portant, per primer cop, per ciutats d’arreu de Catalunya. Concretament a la UdG, circularà pel carrer Maria Aurèlia Capmany i Farnés a partir de les onze del matí i fins el vespre. El bus s’ha batejat com a Èrica, de les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. La gira gironina del bus autònom l’organitza l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), i la Generalitat, en col·laboració amb la UdG i Teisa, així com la resta de municipis i empreses implicades, com son Bon Preu i Esclat. El bus ja ha circulat per Sant Cugat del Vallès, Terrassa, i Sabadell, i després de Girona anirà també al Vendrell, Reus, Martorell i Vic. Segons els promotors, la gira té un doble objectiu. D’una banda, que la ciutadania pugui veure com funciona un vehicle d’aquestes característiques, com interactua amb la ciutat i entendre què comportarà la nova cultura de la mobilitat. I d’altra banda, que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.

L’autobús té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat, accessible per a persones amb mobilitat reduïda i incorpora una rampa automàtica que es desplega a la vegada que el vehicle s’abaixa. La presència del bus autònom va acompanyada d’una carpa informativa on es dona informació, a més de com funcionen els busos autònoms, dels canvis econòmics, culturals, de planificació urbanística o paisatgístics que comportarà l’arribada del transport públic amb vehicles autònoms als municipis de Catalunya. A més de la prova gratuïta pel campus Montilivi, avui, a les dotze del migdia, el director general de l’AMTU, Joan Prat, oferirà una conferència tècnica a l’aula magna de la UdG centrada en l’arribada del bus autònom com a motor perquè ens encaminem cap a una nova cultura de la mobilitat.

“No és el futur, ja és el present”

“El transport públic està a punt de tenir una gran transformació”, va assegurar ahir Jordi Xena, el president de l’AMTU. “Ja no estem parlant de futur, sinó de present, perquè ja ho tenim aquí”, afirmava ahir el regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà. “És un transport elèctric, sostenible, ecològic, que redueix la contaminació tant acústica com mediambiental, a la qual sempre donarà suport l’Ajuntament de Girona”, afirma. Per la seva banda, la vicerectora de la UdG, Sílvia Llach, va explicar que l’arribada de l’Èrica ajudarà a la “formació integral cap a la mobilitat sostenible” i que es marca com a objectiu “arribar a tots els estudiants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia