Medi ambient

Controlaran amb drons els boixos ornamentals de la comarca de la Garrotxa

Una comissió tècnica determina que els tractaments contra l’eruga del boix seran més eficaços

A la comarca hi ha 15.000 hectàrees afectades

El Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa ha anunciat que utilitzarà drons per fer tractaments als boixos ornamentals de la comarca i frenar així l’avanç de la plaga de l’eruga Cydalima perspectalis que afecta greument aquests arbustos. Ho ha decidit la comissió tècnica integrada per aquest consorci del Consell Comarcal de la Garrotxa i de l’Ajuntament d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Departament d’Agricultura.

Els tècnics d’aquesta comissió sostenen que l’ús de drons permetrà realitzar un tractament més estable i centrat en els boixos que es troben en una massa arbòria. Segons ells, es tracta de la millor solució i ara caldrà buscar el finançament que fa falta per dur a terme aquest tipus de tractaments. Aquests mateixos tècnics han detectat també que hi comença a haver predadors naturals per a aquest tipus d’eruga. Es tracta especialment de les merles, i encara s’ha de determinar si també ho és la vespa asiàtica. En tots dos casos, els predadors s’alimenten de les erugues, però no pas quan ja estan en l’estadi de papallona.

L’eruga del boix avança entre 5 i 10 quilòmetres cada any. Ho ha afirmat l’enginyer forestal del Parc Natural de la Garrotxa, Joan Montserrat. A hores d’ara, segons ell, ja es considera una plaga. El càlcul del ritme a què avança aquesta eruga del boix és molt real, perquè és fruit de l’observació i seguiment durant els últims dos anys i escaig del seu comportament sobre un total de 15.000 hectàrees de boix de la comarca de la Garrotxa, que és ara per ara la més afectada del país per aquest insecte lepidòpter. L’eruga i la papallona ja han estat localitzades en zones de les comarques veïnes del Ripollès i Osona.

LES XIFRES

200.000
hectàrees
de boix hi ha a Catalunya, la majoria en espais naturals que no es poden controlar
15.000
hectàrees
de boix on ha actuat l’eruga ‘Cydalima perspectalis’ a la Garrotxa, que és la comarca més afectada
5
hectàrees
és l’extensió mínima que ocupa l’eruga del boix des que es va detectar a la Garrotxa

La Garrotxa, la més afectada

A la Garrotxa, segons les dades facilitades per l’enginyer del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Joan Montserrat, un 85 per cent dels boixos de les 15.000 hectàrees afectades –quasi la totalitat de les existents– estan morts de soca-rel. A Catalunya, hi ha un total de 200.000 hectàrees de boix, la majoria en espais naturals i, per tant, incontrolables. Per contra, els boixos de jardins particulars i els de les zones verdes urbanes és més fàcil tractar-los tant per la seva localització com perquè els tractaments hi poden ser més sostinguts en el temps. Als espais públics d’Olot ja s’hi han fet tractaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona