Medi ambient

Augmenta el nombre de gavians i gavines a l’estany de Banyoles

En el cens d’aus aquàtiques d’aquest hivern a la zona també es nota un increment en cigonyes i polles d’aigua, mentre que baixa la quantitat de fotges

L’estany de Banyoles i rodalia gaudeix d’una bona salut mediambiental, en línies generals, atenent la varietat d’espècies d’aus que hi ha. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure del cens hivernal d’aus aquàtiques que s’ha dut a terme les darreres setmanes, organitzat per l’associació naturalista Limnos. En total s’han localitzat 26 espècies. Com és habitual, les que hi tenen una presència més destacada són el gavià argentat (2.186) i la gavina vulgar (368). Les xifres són, amb diferència, les més altes de l’última dècada, sobretot en el cas del gavià. Per primer cop s’ha detectat un gavinot (Larus marinus) i s’han tornat a veure espècies de gavians descobertes a l’estany recentment, com ara el fosc i el caspi.

Una altra espècie de la qual ha crescut el nombre d’exemplars observats és la polla d’aigua (35, la xifra més alta des del 2013). “I això que ens feia por que baixés molt, per culpa de la presència del visó americà”, va comentar ahir el biòleg Carles Feo. Des de Limnos destaquen també l’observació de 41 cigonyes banques (la més alta de la dècada), algunes de les quals són les mateixes que van hivernar a la zona de l’estany l’any passat.

Menys fotges

Per contra, dos clàssics de l’estany com són l’esplugabous i la fotja perden població, situant-se en 108 i 159 exemplars observats, respectivament, rècord negatiu dels últims deu anys.

“No hi ha una explicació clara a aquestes oscil·lacions”, manifesta Feo, segons el qual les dades s’han d’estudiar en clau de tendències al llarg de períodes llargs. D’altra banda –explica l’entitat naturalista–, el resultat del cens depèn també de les circumstàncies meteorològiques en què s’efectua. Aquest cop, per exemple, ha fet fred i la tardor havia estat plujosa, unes condicions que han facilitat l’observació d’unes determinades espècies.

LA XIFRA

2.186
exemplars
de gavià argentat s’han comptat en el cens d’aquest hivern a l’estany de Banyoles i rodalia.

Un quart de segle d’observacions

El cens d’aus de l’estany de Banyoles es fa de manera ininterrompuda des del 1995, impulsat per Limnos en el marc d’observacions d’aquesta mena que es realitzen per les mateixes dates en altres zones humides del país. A més de l’estany i rodalia, es vigila el Pla de Martís i el riu Fluvià al seu pas per l’illa de Fares. Les dades d’aquest darrer espai, però, no estan incloses en el cens facilitat per Limnos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia