Medi ambient

Neguen cap tracte de favor per construir a Cala Morisca

Per l’ajuntament de Tossa, el pla per fer 75 habitatges a la urbanització és regular

El consistori havia aprovat la urbanització i la reparcel·lació, però la Generalitat ho ha frenat amb la moratòria

L’Ajuntament de Tossa de Mar nega que hi hagi cap tracte de favor al promotor que vol construir 75 habitatges a la urbanització de Cala Morisca. L’alcaldessa, Gisela Saladich (Tossa Unida), afirma que Tossagur té tot el dret de desenvolupar els seus plans, atès que hi ha un pla parcial del 1999 i el pla general que l’avala.

D’aquesta manera, Saladich respon a les crítiques de la plataforma SOS Costa Brava, que havia afirmat que la societat no havia de fer front a cap cost de la futura urbanització. “S’ha fet una junta de compensació, amb tots els propietaris [de cases i de parcel·les]. Tothom té drets i deures”, assenyala.

Abans de l’oposició de SOS Costa Brava, que va qualificar el pla “d’autèntic escàndol”, l’equip de govern va aprovar la urbanització i la reparcel·lació del projecte amb dos decrets d’alcaldia –un del 12 de novembre i un altre del 22 de novembre del 2018. Però tot ha quedat frenat des que el govern va anunciar –el 17 de gener– una moratòria de 43 sectors de sòl urbanitzable a primera línia de mar. A banda de Cala Morisca, a Tossa també hi ha Santa Maria del Llorell, Codolar-Roqueta i Martossa-Porto Pi 2.

La paralització de projectes inclou 26 sòls gironins classificats com a urbans, incloent-hi dos de Tossa: al voltant del Torret de Canyet i urbanització Rosamar i al voltant de la Pola i Giverola i a la Mar Menuda. Posteriorment, el 13 de febrer, Urbanisme va anunciar una segona moratòria d’un any, que impedeix noves construccions a més de 500 metres del litoral gironí.

La Generalitat elabora un pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls sostenibles i podria desclassificar sòls com ara Cala Morisca. Això podria provocar el pagament d’indemnitzacions a promotors i propietaris que perdrien la possibilitat de fer negoci. L’Ajuntament no té mitjans per fer front a cap indemnització. “[La Generalitat] sap que no estem en disposició de pagar”, afirma Saladich.

L’alcaldessa assenyala que el pla parcial del 1999 ja va reduir a la meitat el nombre de construccions a fer a Cala Morisca. Recorda que van deixar un corredor biològic i van pactar els termes del pla amb la Generalitat i l’Associació de Naturalistes de Girona. Amics de Tossa volia “desclassificar-ho tot [que no s’hi pogués construir], però van perdre-ho dues vegades al jutjat”.

“Ara, torna a sortir”

Abans de la moratòria, l’Ajuntament va enviar als propietaris el que havien de pagar per la urbanització. Per Saladich i l’edil d’Urbanisme, Manu Mohedano, és un procés lògic per no causar indefensió. Quan s’aixequi la moratòria, la Generalitat fixarà on i com es pot construir. “Hi pot haver un terme mig, unes normes de joc que vagin bé a tothom”, diu Saladich, que veu interès electoralista de l’oposició. Des del pla parcial del 1999, “ningú ni ha dit ni ha impugnat res”, afirma. El projecte, que anys enrere incloïa un hotel, estava inclòs en pla general del 2006 i en la revisió feta el 2015. “Ningú no en va dir res. Ara, torna a sortir.”

LA FRASE

La moratòria no és cap revés. Hem fet totes les passes que podíem fer [d’acord amb el pla general]
Gisela Saladich
alcalde de TOSSA DE MAR (tu)

LA DATA

17.01.19
El govern
va anunciar la primera moratòria a la Costa Brava, incloent-hi quatre sectors de Tossa.

LA XIFRA

51
habitatges
construïts hi ha a Cala Morisca. El pla parcial en preveu 75 més, alguns dels quals de planta baixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona