Medi ambient

Campanya per allargar la vida útil dels objectes

L’Agència de Residus de Catalunya promou la reparació i reutilització d’articles com a alternativa a llençar-los

Volen reduir el volum d’objectes abocats a les deixalleries

Fes-lo nou de nou és el nom de la primera campanya de l’Agència Catalana de Residus (ARC) que busca minimitzar els residus llençats i donar una segona vida a objectes que encara poden ser útils. La iniciativa vol promoure la reparació i reutilització de mobiliari, petits electrodomèstics, roba i calçat, entre altres objectes. Es tracta d’una acció de prevenció per aconseguir que l’any 2020 s’hagin generat un 15% menys de residus que els registrats l’any 2010. El director de l’ARC, Josep Maria Tost, dona valor a la recuperació de la cultura de la reparació per poder allargar la vida útil dels objectes. “Hem de ser capaços de recuperar l’hàbit de portar a reparar allò que no funciona”, va explicar durant la presentació de la campanya.

És per això que un dels objectius de la iniciativa és donar valor als tallers de reparació, botigues de segona mà, deixalleries, mercats d’intercanvi i centres impulsats per entitats o empreses socials que donen una segona vida a objectes de tota mena. S’han creat uns distintius específics que els acreditaran com a indret que facilita la recirculació d’objectes, ja sigui comprant i venent, reparant o reinventant. Els distintius estaran disponibles en línia i els indrets que faciliten la recirculació d’objectes els podran imprimir i posar-los en un lloc visible.

El director de l’ARC assegurava ahir que en els últims anys s’ha notat un increment de mobles i matalassos abocats a les deixalleries i destacava la importància de la campanya com a acció informativa destinada a la prevenció en la generació de residus, que se suma a les iniciatives que duen a terme molts municipis on de manera regular s’organitzen mercats d’intercanvi i venda d’objectes de segona mà.

La campanya Fes-lo nou de nou tindrà una durada de cinc setmanes i es difondrà a través de televisió, ràdio, mitjans impresos, cartells al carrer, internet i xarxes socials.

LA XIFRA

15%
de reducció
en pes de generació de residus es vol assolir l’any 2020 respecte a la xifra registrada l’any 2010.

‘Anticontenidor’ a Barcelona

La campanya es tancarà l’última setmana de maig amb una acció al carrer a Barcelona. Es tracta de l’anticontenidor, un contenidor ple d’objectes que s’instal·larà en un punt cèntric de la ciutat amb l’objectiu que la gent el buidi.

A més, durant tota la setmana al mateix espai hi haurà un punt d’intercanvi i es faran tallers de reparació per ensenyar de quina manera es pot donar una segona vida a diferents objectes. Així es vol incidir en les diferents possibilitats de recuperar objectes que molts descarten.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya va destacar durant la presentació de la campanya la necessitat d’abandonar la cultura dels elements d’un sol ús, i va incidir en la necessitat d’anar en la mateixa línia d’altres països, on la cultura de l’intercanvi d’objectes de segona mà i la reutilització està més estesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona