Medi ambient

El 88% de les peces de roba que es llencen no es reciclen

Les entitats que recullen donacions amb finalitat social fan una crida per mirar d’aplegar-ne més

El 60% del que es recull es pot reutilitzar i la resta es converteix en altres materials

La roba és un dels residus domèstics menys reciclats, amb una quantitat que només arriba al 12%, segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, tot i que es tracta de la fracció que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. És per això que les entitats amb finalitat social que es dediquen a la recollida i selecció de roba usada fan una crida per mirar d’aplegar més donacions, evitar així que les peces vagin a parar a la galleda d’escombraries, i per fomentar l’economia circular. Mentre l’índex de reciclatge d’altres fraccions creix, el tèxtil s’ha estancat i difícilment s’arribarà a l’objectiu del 50% que la Unió Europea marca per al 2020. La Fundació Humana, que recull i recicla peces de roba amb finalitat social, reclama que s’instal·lin més contenidors al carrer per aplegar aquest residu, perquè assegura que ara només n’hi ha un per cada 5.000 habitants, mentre que la ràtio òptima seria d’un per cada 500. Consideren que si els consumidors es troben el contenidor més a prop dels seus domicilis, el faran servir més. Des de la fundació Formació i Treball, que forma part del consorci d’entitats de la cooperativa Roba Amiga, han encetat una campanya per encoratjar la gent a fer el canvi d’armari amb consciència social i remarquen que la roba donada pot generar llocs de treball per a persones vulnerables. Totes dues entitats socials van sumar l’any passat 15.000 tones de roba aplegada i tenen una xarxa de botigues de segona mà on venen les peces de roba en bon estat i destinen els ingressos a accions socials com ara la creació de llocs de treball per a persones vulnerables o a programes de cooperació.

Algunes cadenes de botigues de roba aposten pel reciclatge. La darrera a afegir-s’hi ha estat C&A, que ha posat capses de recollida de tèxtil i sabates usades a les seves botigues, una opció que ja ofereixen en altres països, on el 60% de la roba recollida té una segona vida com a producte de segona mà.

LA XIFRA

15.000
tones de roba
es van aplegar l’any passat als contenidors de Roba Amiga i d’Humana a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona