Medi ambient

Pèrdues d’un 25% en la campanya de la pela del suro per la plaga d’una eruga

S’han fet tractaments aeris de control a 2.000 hectàrees de la Selva i el Maresme, però el Consorci Forestal de Catalunya demana més recursos

La plaga de l’eruga peluda del suro, la Lymantria dispar, que ha exfoliat completament milers d’hectàrees de suredes a tot Catalunya, ha aixecat el crit d’alerta del Consorci Forestal de Catalunya i dels productors de suro agrupats a Quality Suber. La plaga provoca que els arbres aturin la seva activitat vegetativa, amb la consegüent pèrdua de productivitat del suro. De fet, per a la campanya de la pela d’aquest any –que comença ara– estava previst extreure prop de 6.000 tones de suro dels boscos catalans i el Consorci Forestal de Catalunya calcula que l’afectació de la plaga farà que se n’acabin extraient un 25% menys.

Les últimes setmanes, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat el tractament aeri de control de l’eruga del suro a 2.000 hectàrees de la Selva i el Maresme, unes zones que ja estaven molt afectades per la plaga. El Consorci Forestal considera que el tractament suposa un esforç important però insuficient per intentar pal·liar els danys i alerta que els efectes d’aquesta eruga, “en cas de no actuar-hi amb contundència, poden anar des de la caiguda en picat de la qualitat del suro fins a la mort dels mateixos arbres”.

Recursos insuficients

Davant el risc de debilitar els arbres i deixar-los exposats a l’atac d’altres insectes, molts propietaris han decidit no pelar les suredes aquest any. Per això, i tot i la darrera fumigació, els propietaris demanen que s’augmentin amb urgència els recursos que es destinen al control de plagues. Tant la Lymantria com la Diplododa o d’altres són problemàtiques que afecten molt l’economia del bosc i el medi ambient i actualment els recursos que s’hi destinen des de les administracions públiques, afirma el Consorci, són “clarament insuficients”.

A més, aquest ens també destaca que el fet d’haver tingut una primavera poc plujosa que ha acabat amb setmanes fredes abans de l’arribada sobtada de la calor, també ha afectat la campanya, pels alts i baixos de temperatura que han fet que s’endarrereixi també l’inici del període de pela. Això també fa pensar que la producció total serà significativament inferior a la de l’any passat.

Segons expliquen des del Consorci, aquesta plaga se suma al nombre creixent de problemes sanitaris que afecten les diferents tipologies de boscos catalans, com ara el corc de suro, la taca groga o l’escaldat.

LA XIFRA

6.000
tones
de suro estava previst extreure dels boscos catalans, però ara ja es calcula que se’n trauran un 25% menys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia