Medi ambient

Regeneren la duna litoral de la Pletera, a l’Estartit, amb més trampes de sorra

Treballadors dels Laboratoris Ferrer van ajudar ahir a instal·lar-hi noves xarxes vegetals

El parc natural ha aconseguit que el cordó dunar d’1,5 km es consolidi

Un grup de 45 treballadors voluntaris dels laboratoris farmacèutics Ferrer van participar ahir a la tarda en diferents tasques per recuperar la duna de sorra que separa la platja de la Pletera, a l’extrem sud de l’Estartit, de la zona humida i d’aiguamolls restaurada aquesta dècada, en el marc d’un projecte Life. Mapi Carabús, tècnica del Parc Natural del Montgrí, el Baix Ter i les Medes, va explicar que es tracta d’una acció cooperativa amb empreses, dins dels seus programes de responsabilitat social corporativa (RSC), i que els permet d’atraure recursos complementaris per avançar feines de conservació i restauració, com ara les neteges periòdiques que fan treballadors de Caixabank a les comarques gironines.

La feina, ahir, consistia a reforçar el tram més septentrional del cordó dunar, amb un quilòmetre i mig que s’estén dels Griells fins a la gola del Ter. Ho van fer cavant rases de cinc metres de llargada per estendre-hi trampes que retenen la sorra arrossegada pel garbí i la tramuntana. El procediment accelera el creixement en alçada de la duna i el seu moviment natural, a més de l’acció dels temporals entre la tardor i la primavera.

Cal més civisme

Els resultats des de la llevantada de 2008, que a banda dels estralls va permetre d’acumular una gran quantitat de sorra a la zona, han estat positius. Hi contribueix l’acordonament per protegir la duna del trepig humà i dels gossos, que es respecta força a l’hivern però a l’estiu, amb les aglomeracions a la platja, no impedeix la invasió de tovalloles i para-sols. Carabús feia una crida al civisme i a evitar-hi el llançament de deixalles, que al llarg de l’any miren de retirar amb altres jornades de voluntariat promogudes des del Parc Natural o la ciutadania.

LA XIFRA

1,5
quilòmetres
de cordó dunar en recuperació separen la platja de la Pletera de l’interior de la zona humida.

LA DATA

26.12.08
La llevantada de Sant Esteve
de 2008, tot i les destrosses al litoral, va aportar molta sorra a l’àmbit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia