Medi ambient

El jovent s’escalfa pel planeta

Milers de manifestants reclamen mesures efectives per l’emergència climàtica a les principals ciutats del país

Farts de paraules buides, volen accions reals com ara peatges anticontaminació i millores en el transport públic

Menys discursos grandiloqüents i més accions concretes per revertir l’emergència climàtica. Aquest és el clam que milers de persones van traslladar ahir a la classe política en manifestacions paral·leles a les principals ciutats del país i de tot el món. El moviment Fridays for Future (FFF) va posar en relleu, amb més força que mai, la necessitat de controlar les emissions de gasos contaminants i frenar l’escalfament global, perquè, com es podia llegir en moltes de les pancartes, “No hi ha un planeta B”.

Les protestes, inspirades en l’exemple de la jove activista sueca Greta Thunberg, van arrencar al matí amb una vaga estudiantil i de consum que tenia el suport de més de 300 organitzacions i que, a banda del moviment Fridays for Future, també impulsaven l’Aliança pel Clima, l’Aliança per l’Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió pel Clima.

El seguiment de la vaga als instituts no resulta fàcil de calibrar, atès el ball de xifres que va provocar. Segons el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, convocant de la protesta, entre el 65% i el 70% dels alumnes es van afegir a la crida i no van acudir als centres. El Sindicat d’Estudiants d’àmbit estatal va elevar fins al 90% el seguiment a Catalunya, i va contribuir així a una suma global de més de dos milions de joves implicats a tot l’Estat. En canvi, la conselleria d’Educació va rebaixar el seguiment fins a un 32,89% global, però amb molta variabilitat dins del territori. Per Serveis Territorials, el seguiment majoritari va tenir lloc entre els alumnes d’institut de les Terres de l’Ebre (80,94%), seguits pels del Vallès Occidental (70,90%), el Baix Llobregat (49,78%), la Catalunya Central (48,12%) i Lleida (43,53%). En la franja menys implicada, segons les dades d’Educació, hi hauria Tarragona (29,54%), el Maresme i el Vallès Oriental (28,62%), Girona (21,02%), Barcelona comarques (20,11%) i, finalment, els instituts de Barcelona ciutat, on només el 16,93% dels alumnes haurien fet vaga.

Al migdia, una primera manifestació a Barcelona va aplegar uns 5.000 estudiants (segons la Guàrdia Urbana; el triple segons els organitzadors) amb el lema El capitalisme mata el planeta. Convocats pel Sindicat d’Estudiants, van començar a escalfar motors marxant des de la plaça Universitat fins a la plaça de Sant Jaume. “Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat’’, cantaven els manifestants, amb pancartes en què es llegia “Hi ha més plàstic que sentit comú”, “Ni un grau més, ni una espècie menys” i “No hi ha futur sense planeta”.

La manifestació va coincidir a la plaça Sant Jaume amb estudiants del moviment Fridays for Future, que, a més de preparar la multitudinària manifestació de la tarda, es va reunir amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Un dels portaveus del moviment a Catalunya, Guillermo Chirino, va explicar després de la trobada, de prop d’una hora: “Encara que les institucions ens diguin que hi estan a favor i que estan disposades a fer canvis, només responen amb incertesa i sense mesures concretes.”

Un missatge decebedor després que els joves de FFF presentessin a Colau una llista amb set mesures per pal·liar l’emergència climàtica. La més destacada és un peatge anticontaminació per a Barcelona, ja que calculen que reduiria a la meitat el trànsit rodat, mentre que la implantació de la zona de baixes emissions només aconseguirà reduir la contaminació en un 20%.

“Moltes mesures de les que proposem són molt globals i es poden aplicar a altres ciutats i també a escala autonòmica i estatal. Com, per exemple, deixar d’invertir en empreses i infraestructures clarament contaminants i fer-ho en transport públic i ecològic”, assenyalava Aitor Urruticoechea, un altre dels portaveus del grup. Això implicaria deixar de banda les ampliacions previstes per al port i l’aeroport, infraestructures bàsiques per al potencial turístic de la ciutat.

Les mobilitzacions estudiantils, però, es van escampar arreu del territori. A Girona, per exemple, Lucas Barrero, impulsor local de Fridays for Future, recordava emocionat que el 18 de gener van començar sent cinc persones i ahir se’n van concentrar centenars al matí i unes cinc mil a la tarda.

El clam perquè els polítics es deixin de cimeres ampul·loses en què no concreten res i s’escoltin els científics va ser una constant també a Tarragona, on gairebé dues mil persones es van aplegar a la plaça de la Font. A Lleida en van ser un miler, i en moltes altres grans ciutats també hi va haver marxes i accions reivindicatives i de neteja al llarg del dia.

LA XIFRA

70
per cent
d’estudiants de secundària van fer vaga, segons el sindicat convocant. Educació ho rebaixa al 33%.

LA FRASE

Les institucions ens diuen que volen fer canvis, però responen amb incertesa i sense mesures concretes
Guillermo Chirino
Fridays for Future Barcelona

Barcelona s’aboca al carrer pel clima

El centre de Barcelona va bullir ahir amb la manifestació contra les amenaces al clima i la sostenibilitat del planeta. Una multitud, unes 20.000 persones segons la Guàrdia Urbana, va desfilar en blocs formats pels col·lectius convocants, gent de totes les edats i grups familiars que acudien plegats a reclamar mesures urgents. Amb predomini d’adolescents i joves, units en una causa justa i incontestable, els manifestants van baixar pel passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya, entonant consignes i exigint canvis en un sistema que posa en perill la supervivència dels éssers vius.

La gernació, encapçalada pel lema Justícia climàtica, és una emergència, duia a les mans centenars de petites pancartes de cartró amb consignes contundents i enginyoses que van donar color a la jornada reivindicativa. Entre les quals, “Ni un grau més, ni una espècie menys” i “Menys reunions i més accions”, en al·lusió directa a la responsabilitat de les administracions públiques. Amb crits de “Què passa? Què passa? Que es contamina massa” i “No a la indiferència, això és una emergència”, gent amb màscares de gas i disfresses crítiques amb el poder marxaven al costat d’imatges ridícules de Trump i fotos reivindicatives de Thunberg. Al bell mig, una petita delegació brasilera amb imatges de l’Amazones i un crit, “Lula lliure!”, compartia calçada amb una pancarta en anglès que alertava: “Run, Forest, run”, en defensa dels boscos i parafrasejant la famosa pel·lícula nord-americana. La marxa es va cloure amb uns quants parlaments a la plaça Catalunya, on també van actuar els Castellers de Sarrià. Representants de Fridays for Future es van declarar situats “davant de les institucions” i “disposats a fer front al canvi climàtic i civilitzatori” i a la “crisi democràtica”, i van criticar els poders, que “menteixen” quan asseguren que la destrucció de “la Terra és el preu del benestar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona